Μετά από μία πολύωρη απολογία, η οποία διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες, ο 32χρονος Σύρος φερόμενος ως τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη, βρήκε από τον ανακριτή και οδηγείται στα κρατητήρια της πόλης.

Ο άνδρας υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι δεν είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αλλά του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η ανακρίτρια αποφάσισε την προσωρινή κράτησή του, ενώ η δικηγόρος του αναμένεται να επιστρέψει με νέο αίτημα εντός πέντε ημερών και ανέφερε ότι θα δώσει στη δικαιοσύνη περισσότερα στοιχεία ότι ο 32χρονος ανήκε στον ελεύθερο Συριακό Στρατό και όχι στον ISIS.

Όπως υποστήριξε η δικηγόρος του Τριανταφυλλιά Τσιούπλα, “ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν είναι μία οργάνωση, η οποία έχει κατοχυρωθεί ως τρομοκρατική, απλά είναι μία οργάνωση που αποτελείται από πολίτες της Συρίας, οι οποίοι έχουν εναντιωθεί στο καθεστώς του Άσαντ”.

Υπενθυμίζεται ότι ο άνδρας αντιμετωπίζει κατηγορίες για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και παράνομη είσοδο στη χώρα πριν από ένα χρόνο.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς, καθώς η υπόθεση παραμένει αρκετά μπερδεμένη.

Η σύλληψη και οι καταγγελίες από τη σύζυγό του

Η σύλληψη του 32χρονου, ήρθε μετά από καταγγελίες της συζύγου του, για κακοποίηση της ίδιας και του ανήλικου παιδιού τους. Πέρα από αυτό το γεγονός όμως ο 32χρονος δεν ήταν καθόλου αδιάφορος για τις ελληνικές αρχές, καθώς από την αρχή υπήρχε για την περίπτωσή του εντολή διακριτικής παρακολούθησης.

Το βίντεο που χρησιμοποίησε ο δικηγόρος για την υπεράσπισή του

Σε βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα φαίνεται ο φερόμενος τζιχαντιστής να είναι τραυματισμένος και υπάρχουν σύμφωνα με τη δικηγόρο του σύμβολα που αποδεικνύουν ότι πολεμούσε στο πλευρό του ισλαμικού στρατού και όχι με τον ISIS.

«Ήταν τρεις μήνες μέλος του Ισλαμικού Κράτους», υποστηρίζει η σύζυγός του

Τη συμμετοχή του συζύγου της στο Ισλαμικό Κράτος αλλά μόνο για τρεις μήνες παραδέχτηκε στην κάμερα του Alpha η γυναίκα του τζιχαντιστή της Αλεξανδρούπολης.

«Ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αλλά στη Συρία όχι εδώ. Όταν ήρθαμε από την Τουρκία σταμάτησε να εργάζεται για τον ISIS», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχουν βίντεο, μόνο φωτογραφίες με τους φίλους του», είπε η γυναίκα, παρά το γεγονός ότι στα βίντεο που βρέθηκαν στο κινητό του και πιστεύεται ότι τραβήχτηκαν το 2012-2013, εμφανίζεται να συμμετέχει και ο ίδιος στις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια.

«Ήταν τρεις μήνες μέλος του Ισλαμικού Κράτους, μετά σταμάτησε», είπε η σύζυγος του 32χρονου.

Η διαφωνία με τον ISIS

O 32χρονος υποστηρίζει ότι αιτία της «διαφωνίας» του με τον ISIS ήταν η διαταγή μεταφοράς οκτώ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη.

Ο 32χρόνος υποστήριξε ότι από το 2006 ήταν μέλος της Πολιτικής Αστυνομίας του προέδρου της Συρίας και από το 2011 βρισκόταν στον ελεύθερο συριακό στρατό.

Το 2012 εντάχθηκε στο μέτωπο Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που ήταν πολύ πιο εξοπλισμένη. Όταν τραυματίστηκε όπως περιγράφει μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, για περίθαλψη. Από τον Ιανουάριο του 2014, μέχρι στο Μάρτιο του 2014, πολέμησε στο όνομα του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και στο πλευρό του ISIS.

Ο 32χρονος ισχυρίστηκε ότι πολεμούσε στη Ράκα εναντίον την συριακής κυβέρνησης όταν ο Amir Abulogman, αρχηγός του ISIS εκεί, του ζήτησε να μεταφέρει άτομα στην Ευρώπη. Τότε ήταν που αποφάσισε να διαφύγει προς την Ελλάδα.

Τι υποστήριξε το 2014 στους υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου

Ακόμη, σύμφωνα με όσα είπε στους υπαλλήλους της πρώτης υπηρεσίας ασύλου όταν έφτασε στη Λέρο το 2014, υπήρχαν 1300 μέλη του ISIS στην Ευρώπη.

Στη συνέντευξη για να υποστηρίξει το αίτημα ασύλου του, έδειξε στους υπαλλήλους βίντεο και φωτογραφίες από ηγετικά στελέχη του ISIS και όπως είπε θα έδινε πληροφορίες για αυτούς, με αίτημά του την προστασία.

πηγή: altsantiri.gr