Το γεγονός της επίσκεψης Τούρκου Προέδρου ύστερα από 65 χρόνια έχει ένα ειδικό βάρος, με δεδομένο ακριβώς το ότι επενδύθηκαν πολλά τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου. Και πρόσθεσε ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλά, καθώς η κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Στη συνέντευξή του ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική Κυβέρνηση πήρε μια τολμηρή πρωτοβουλία να προσκληθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, καθώς όπως πρόσθεσε, «είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να παίξουμε τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή που βιώνει πολλαπλές και επικαλυπτόμενες κρίσεις».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να τείνει χείρα φιλίας προς τη γείτονα, «ώστε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας πράγμα που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τις δυο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Μια αναβαθμισμένη πολιτική και διπλωματική σχέση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε πως αυτή η επιδίωξη αφορα και τις δυο χώρες, και ως προς αυτήν την κοινή επιδίωξη τα πράγματα πάνε ακριβώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό και των δύο κυβερνήσεων

«Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι δυο ηγέτες ήταν απολύτως ειλικρινής και ανοιχτός, δεν κρύφτηκαν οι διαφωνίες. Αυτό στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι τα σημεία σύγκλισης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στη δέσμευση υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και στη δέσμευση για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι τονίστηκαν οι διαφορετικές οπτικές σε συγκεκριμένα ζητήματα, η επίσκεψη αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε εξάλλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν σε ορισμένα θέματα από τους δυο ηγέτες τόνισε ότι είναι θετική η συζήτηση επί των θεμάτων που υπάρχουν διαφωνίες, ώστε να αρχίσουν σιγά σιγά να επιλύονται. Και συμπλήρωσε πως «αυτή η πρωτοβουλία λοιπόν στέφεται με επιτυχία. Οι κυβερνήσεις δεν είναι για να ανταλλάσουν φιλοφρονήσεις όταν τα πράγματα πάνε καλά αλλά να παίρνουν και πρωτοβουλίες ώστε να βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη, αυτή είναι συμφωνημένη και απολύτως θεμιτή και εύλογη. Δεν υπάρχει ανησυχία, άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, επεσήμανε ο Δημήτρης Τζανακοπουλος.

Πηγή:ΑΠΕ