Στην πρώτη θέση σε ότι αφορά την φοροδιαφυγή φιγουράρει -δυστυχώς- το Ιόνιο, με την Κέρκυρα μάλιστα, ν’ αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα καταγράφηκε φοροδιαφυγή στο 59%, ενώ στη Ζάκυνθο καταγράφηκε ποσοστό της τάξης του 34% κατατάσσοντας τα δύο νησιά του Ιονίου στις δύο πρώτες θέσεις στις φορολογικές παραβάσεις πανελλαδικά.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι το ελεγκτικό «σαφάρι», το οποίο εξαπέλυσαν το περασμένο καλοκαίρι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές -επιβάλλοντας πρόστιμα και… μοιράζοντας λουκέτα- περιόρισε τη φοροδιαφυγή και ενίσχυσε τη συμμόρφωση στον κλάδο της εστίασης (σ.σ. ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ κλπ).

Μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από τους σαρωτικούς ελέγχους που διενήργησαν τους τελευταίους μήνες τα ειδικά συνεργεία ελέγχου της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι η παραβατικότητα ανά γεωγραφική περιοχή «χτύπησε κόκκινο» στα νησιά του Ιονίου αφήνοντας σε πολύ χαμηλότερες θέσεις τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη.

Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν σε:

  1. Κέρκυρα: 59%
  2. Ζάκυνθος: 34%
  3. Κεφαλονιά: 32%
  4. Λάρισα: 32%
  5. Ρέθυμνο: 31%

Στους κλάδους, στους οποίους εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής, οι έλεγχοι φέρνουν στην πρώτη θέση με 61% τους παραγωγούς πάγου και τα ενεχυροδανειστήρια, ενώ ακολουθούν:

  • Ταξί: 56%
  • Πούλμαν: 54%
  • Βυτιοφόρα νερού- Θαλάσσια σπορ: 53%
  • Χονδρεμπόριο ενδυμάτων: 52%
  • Περιποίηση νυχιών- γραφεία τελετών- κέτερινγκ: 50%