Το συνέδριο για την ανάπτυξη με την παρουσία  του πρωθυπουργού και  υψηλών στελεχών της κυβέρνησης  διενεργείται στο νησί μας, μετά το  τέλος της τουριστικής περιόδου, μιας περιόδου, κατά την οποία,  σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Κέρκυρα «βούλιαξε» από κόσμο. Ωστόσο παρατηρούμε, οτι όσο περισσότερο «βουλιάζει η Κέρκυρα», τόσο περισσότερο υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από την υπερφορολόγηση, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση τω μισθών. Ειδικά οι  «πυλώνες της ανάπτυξης» οι μεγάλες τουριστικές μονάδες χρωστάνε στους εργαζόμενους τους πενιχρούς μισθούς μηνών, ακόμα και ετών. Παράλληλα  βιώνουμε τις περικοπές σε κάθε κοινωνική παροχή και την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Στην εκπαίδευση  η κατάσταση μας γυρίζει χρόνια πίσω, όσον αφορά τις υποδομές, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Όσον αφορά την  κατεύθυνση και το περιεχόμενο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεθοδικά διαμορφώσει το πλαίσιο με νόμους και εγκυκλίους, που δίνονται αποσπασματικά, ώστε να θεσπιστεί το φθηνό σχολείο, το σχολείο που θα καλύπτει, όχι τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά τις ανάγκες των δανειστών, της Ε.Ε, του ΣΕΒ, σύμφωνα με υποδείξεις του ΟΟΣΑ, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο Υπουργείο Παιδείας το προηγούμενο διάστημα και «επιθεωρούσε» τα σχολεία, κάνοντας υποδείξεις.

Η ανάπτυξή τους σημαίνει:

  • Μηδενικοί διορισμοί εδώ και 8 χρόνια
  • Μείωση του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών, για την κάλυψη των αναγκών
  • Περικοπές των τμημάτων και στοίβαγμα των μαθητών, για εξοικονόμηση προσωπικού αλλά και για να καθιερωθεί το πολυάριθμό των τμημάτων (23 νήπια σε τμήμα, 27 μαθητές ανά τμήμα).
  • Κενά σε ειδικότητες γενικής παιδείας, ΕΠΑΛ, ειδικής αγωγής-παράλληλης στήριξης
  • Εκπαιδευτικοί μετακινούμενοι σε 2 και 3 σχολεία σε Α/θμια και Β/θμια
  • Ελλείψεις εκπαιδευτικών σε μαθήματα πανελλαδικά εξεταζόμενα σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ

Το νέο Λύκειο που ευαγγελίζονται είναι, με τη βούλα του κράτους, η αποθέωση της φροντιστηριοποίησης του σχολείου  και της αποπομπής της πλειοψηφίας των μαθητών από το Λύκειο με έντονα τα ταξικά χαρακτηριστικά.

Η μαθητεία στην επαγγελματική εκπαίδευση εφοδιάζει τις επιχειρήσεις με φθηνό εναλλασσόμενο προσωπικό για 300 ευρώ. Σε μια τουριστική περιοχή, όπως η Κέρκυρα, είναι γνωστό σε όλους τι σημαίνει μαθητεία, αφού μεγάλο μέρος των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι  σπουδαστές  σε καθεστώς  μαθητείας, με ελάχιστο ημερομίσθιο, καθόλου δικαιώματα και  μηδαμινή ασφάλιση.

Αυτοί είναι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι της ανάπτυξής τους.

  • Γι’ αυτό και συνδέουν την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα
  • Γι’ αυτό κάνουν τον ΣΕΒ επίσημο συνομιλητή τους και αποδέχονται τις προτάσεις του
  • Γι’ αυτό υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τη λειτουργία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.
  • Γι’ αυτό και δεν «ξεδιπλώνουν» όλο το πρόγραμμά τους για την εκπαίδευση. Το «δένουν» μέρα τη μέρα. Από τη μια χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ δίνοντας πληροφορίες ασαφείς και εύηχες (λιγότερα μαθήματα, κατάργηση πανελλαδικών), πληροφορίες που τρομάζουν την εκπαιδευτική κοινότητα (αύξηση ωραρίου, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα), κάνοντας πιο θολή την εικόνα. Από την άλλη, χρησιμοποιούν είτε το ΙΕΠ είτε τον ΟΟΣΑ, για να εφαρμόσουν όσα έχουν υπογράψει με το 3ο μνημόνιο.

Ο Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση των υποδομών αλλά και τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών (Κέρκυρα, Παξοί). Γνωρίζει πολύ καλά τις άθλιες κτιριακές υποδομές στα σχολεία της Κέρκυρας σε Α/θμια και Β/θμια, όπως γνωρίζει  πως ουδεμία πρόβλεψη υπήρξε από πλευράς αυτοδιοικητικών αρχών για τη σχολική στέγη στην Κέρκυρα. Ο Υπουργός ενημερώθηκε για όλα αυτά στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κέρκυρα  τον  Οκτώβρη.

Η ανάπτυξή τους οδήγησε στην πώληση του αεροδρομίου και  στην πώληση της περιοχής του «ΕΡΗΜΙΤΗ». Η ανάπτυξή τους είναι αυτή που οδηγεί σε πλειστηριασμό  την λαϊκή κατοικία και  ρίχνει δακρυγόνα μέσα στα ειρηνοδικεία εναντίον αυτών που χάνουν  τα σπίτια τους.

Είναι προφανές πως επιδίωξη  αυτού του συνεδρίου είναι η υλοποίηση της κυβερνητικής επιλογής σε τοπικό επίπεδο.  Επιζητούν να αποσπάσουν τη συναίνεση των από κάτω, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως είναι προαποφασισμένα  και αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε, θεσμούς, δανειστές.

Δεν γινόμαστε ούτε σιωπηροί θεατές, ούτε χειροκροτητές  στις ειλημμένες αποφάσεις. Δεν αποτελούμε το άλλοθι των τοπικών και κεντρικών αρχόντων για προσχηματικούς διαλόγους.

Η ανάπτυξή τους συνθλίβει τις ζωές των παιδιών μας, τις δικές μας, μια ολόκληρης κοινωνίας και θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Καλούμε τους  συναδέλφους να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  τη Τετάρτη, 6 Δεκέμβρη, ώρα 6μ.μ στο IONIAN PARK.