Τις επόμενες μέρες θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά τα μέτρα θεραπείας των ψυχικά πασχόντων κρατουμένων και στο οποίο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνεται η διάταξη για την έκδοση συναινετικών διαζυγίων από τους συμβολαιογράφους, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Την εβδομάδα αυτή εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα μέτρα θεραπείας των κρατουμένων, που είναι ψυχικά πάσχοντες. Σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις, κρίσιμες για τη λειτουργία του συστήματος της δικαιοσύνης. Αναφέρω ένα το οποίο είναι γνωστό σε όλους, τα συναινετικά διαζύγια, τα οποία πλέον δεν θα εκδικάζονται ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά θα δίδεται μία λύση μεταξύ των διαδίκων και θα περιβάλλεται αυτή η συμφωνία από συμβολαιογραφικό τύπο, ούτως ώστε να είναι εκτελεστή πράξη» ανέφερε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για την αποσυμφόρηση των φυλακών ο κ. Κοντονής διευκρίνισε: «Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει σταματήσει να ισχύει 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, του 2017. Ψηφίσαμε έναν νέο αποσυμφορητικό νόμο, στον οποίο πλέον υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε κάποιες εξαιρέσεις, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κάποιου κρατούμενου να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του αποσυμφορητικού νόμου. Υπάρχουν εξαιρέσεις κάθετες και οριζόντιες από τον νόμο, όπως υπάρχει και η δυνατότητα του Εισαγγελέα, αναλόγως της περιπτώσεως, για συγκεκριμένα αδικήματα, να κρίνει εάν πρέπει να επιβληθούν περιοριστικοί όροι σε έναν κρατούμενο. Αυτό ψηφίσαμε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε και έχει ήδη δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και είναι νόμος του κράτους από τις 20 Σεπτεμβρίου».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης ο υπουργός τόνισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία εν επηρεάζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. «Ανεξάρτητα τι θα γίνει στη Γερμανία, η προσπάθειά μας έχει μία αυτοδυναμία σε σχέση με τα πολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Επομένως, εμείς πρέπει να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι σε αυτό το οποίο έχουμε κάνει και στο ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και επιτέλους τελειώνει -με αυτήν την κυβέρνηση και τις προσπάθειες που κατέβαλε αυτή η κυβέρνηση- η καταστροφή της κοινωνίας, η φτωχοποίηση της κοινωνίας», είπε.

Πηγή:naftemporiki.gr