Την ώρα που ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα υπολειτουργεί λόγω της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES το μεσημέρι της Πέμπτης (12:00), ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Johannes Hahn, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ένωσης.

Στις 15:00 είναι προγραμματισμένο να λάβει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέματα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Κοινωνική Ευρώπη, ενώ στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέματα: Μετανάστευση, σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, Ουκρανία και Ιεροσόλυμα.

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα μετέχει στο πρόγευμα εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ (09:00), ενώ στη συνέχεια θα λάβει μέρος στην τετραμερή συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με θέματα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το προσφυγικό.

Τέλος, στις 11:00 είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Brexit.