Συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στο Έθνος της Κυριακής

1. Κυρία Πρόεδρε εξέρχεστε νικήτρια από μια ενδοπαραταξιακή μάχη που όμως δεν σας αφήνει, όπως εκτιμούν πολλοί, περιθώρια εφησυχασμού. Αν είναι έτσι, ποια είναι η κύρια πηγή ανησυχίας και εγρήγορσης;

Είμαστε στην επόμενη μέρα μιας πρωτόγνωρης δημοκρατικής διαδικασίας αναγέννησης της Προοδευτικής Παράταξης και όχι μιας ενδοπαραταξιακής μάχης. Με καθαρή εντολή που επιβάλλει την εγρήγορση για όλα όσα προσδοκούν οι χιλιάδες πολίτες και σηματοδότησαν με τη συμμετοχή και την επιλογή τους. Η νέα Κεντροαριστερά είναι εδώ και ξεκινά μια νικηφόρα πορεία για τις επόμενες εθνικές εκλογές ώστε να γίνει ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.  Με αυτόνομο , πρωταγωνιστικό ρόλο για να υπηρετούμε   την πατρίδα και τους πολίτες. Αυτή ήταν και παραμένει η κινητήρια δύναμη των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων μας.

2. Από τον κύκλο επαφών με τους συνυποψηφίους σας διακρίνετε διάθεση συλλογικής προσπάθειας που θα αποδώσει στις εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες;

Είναι δέσμευσή μας και ρητή εντολή από τους πολίτες να προχωρήσουμε όλοι μαζί.  Με σεβασμό  στο αποτέλεσμα αλλά και του ενός προς τον άλλον, χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς παραλυτικές ισορροπίες. Η ενιαία  Προοδευτική Παράταξη είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό έχει χώρο, ρόλο αλλά και ευθύνες για όλους.

3. Η “πρόβα” συντονισμού των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, στην πρόσφατη συζήτηση για την υπόθεση πώλησης οπλισμού στην Σαουδική Αραβία, εξελίχθηκε όπως θα θέλατε;

Στη Βουλή αποδείξαμε ότι το «Κίνημα Αλλαγής» αποτελεί τη νέα ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη, απέναντι  στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο στερεότυπο των δύο μονομάχων  εμείς με την συντονισμένη δράση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού,  απαντήσαμε με  πρωταγωνιστικό ρόλο. Και συμβάλαμε καθοριστικά με την δύναμη των επιχειρημάτων και των πρωτοβουλιών μας, στην αποκάλυψη και τεκμηρίωση στη σκανδαλώδη υπόθεση Καμένου-Τσίπρα. Μια υπόθεση που  παρά τις προσπάθειες κουκουλώματος, παραμένει για εμάς ανοιχτή. Υπάρχουν αμείλικτα αναπάντητα ερωτήματα και συνακόλουθες ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν.

4. Ποιο τίτλο θα βάζατε σε αυτή την υπόθεση;

«Μια Κυβέρνηση χαμένη στους μεσάζοντες, πιάστηκε με 200.000 οβίδες προς άγνωστη κατεύθυνση…»

5. Πως θα προχωρήσετε στη συνέχεια;

Προχωράμε με σχέδιο και σταθερά βήματα για να ανταποκριθούμε στην καθαρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες. Προσηλωμένοι στο στόχο για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Γιατί το εγχείρημα μας, το Κίνημα Αλλαγής, συνδέεται άμεσα με το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων.  Με την συμμετοχή όλων, την δημιουργική σύνθεση όλων των απόψεων πηγαίνουμε το πρώτο τρίμηνο του 2018 , σε ένα ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό  συνέδριο. Ο κάθε πολίτης που αισθάνεται ότι εκφράζεται από την Κεντροαριστερά, θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και ουσιαστικά. Η κάθε άποψη και η διαφορετικότητα, ενθαρρύνονται και αναδεικνύονται, και όλα  τα ρεύματα και οι ιδέες μπορούν να  εκφρασθούν και να  αξιοποιηθούν   δημιουργικά.

 6.Είχατε με πίστη υπηρετήσει την γραμμή των ίσων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Το ίδιο θα κάνετε και μετεκλογικά;

Αυτό το σλόγκαν περί ίσων αποστάσεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν προσδιοριζόμαστε με βάση την απόσταση μας από οποιονδήποτε. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχει το δικό της κατοχυρωμένο διαχρονικά αξιακό πλαίσιο και την δική της πολιτική και προγραμματική ταυτότητα. Έχουμε  σύνορα και σαφείς διαχωριστικές γραμμές, τόσο με τον εθνολαικισμό και τον τυχοδιωκτισμό της fake αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την συντηρητική πολιτική της αυθεντικής δεξιάς της ΝΔ. Είμαστε απέναντι και στις δύο όψεις του συντηρητισμού  που εκφράζεται από τους δύο αυτούς  πολιτικούς χώρους. Έναν συντηρητισμό που πολώνει και διχάζει την κοινωνία και κρατάει την χώρα σε στασιμότητα.

7. Και εάν βρεθείτε στο δίλημμα που βρέθηκε και ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, θα κάνετε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ;

Εμείς διαμορφώνουμε ένα  συγκεκριμένο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού. Δημιουργούμε προϋποθέσεις πρωταγωνιστικής δύναμης και  νικηφόρας πορείας Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών που καταγράφεται ήδη θα αντιστρέψει τα ερωτήματα και τα διλλήματα.  Ο  ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν την επομένη των εκλογών αν θέλουν και αν μπορούν να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης.

8. Είχατε πει ότι σας χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Έκτοτε κάνετε διαρκείς και σφοδρές επιθέσεις προς τον Αλ. Τσίπρα. Και εκεί πολιτική άβυσσος;

Εμείς λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη – σκάφη. Με τη ΝΔ μας χωρίζουν βαθιές ιστορικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Εκφράζουν τη συντήρηση και εμείς την πρόοδο και το αίτημα  για διαρκείς αλλαγές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις. Είναι η Δεξιά, συνδεδεμένη με τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης και είμαστε η κεντροαριστερά, κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα καθορίζει και την  πολιτική μας στάση, απέναντι στα έργα και τις ημέρες του κ. Τσίπρα.  Ως προοδευτικό πολιτικό κίνημα δεν έχουμε καμία ιδεολογική, πολιτική και αξιακή σχέση με το εθνολαϊκιστικό αυτό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι ολοφάνερες διαφορές , δεν αναιρούν την ανάγκη συνεννόησης, για τη διαμόρφωση Εθνικής γραμμής στα μείζονα ζητήματα,.

9. Η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της;

Άγνωστο, μπορεί. Τα έχουν δώσει όλα, στην ουρά θα κωλύσουν; Μας έχουν φορέσει τη θηλιά στο λαιμό και με αυτήν πορευόμαστε. Τα περί εξόδου από το μνημόνιο το 2018 είναι το νέο αφήγημα παραπλάνησης του κ.Τσίπρα. Η πικρή αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, έχει υπογράψει την παραμονή σε μόνιμο μνημόνιο με σκληρά επιπλέον μέτρα και επιτηρήσεις για πολλά – πολλά χρόνια. Αν δεν αλλάξουν όροι αυτής της βαριάς συμφωνίας δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.

10. Το «ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» σηματοδοτεί την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και ό,τι εκπροσωπούσε επί δεκαετίες;

Το Κίνημα Αλλαγής, κοιτάζει ψηλά, κοιτάζει μπροστά. Στον ανοιχτό ορίζοντα ενός πραγματικά ελπιδοφόρου μέλλοντος για την Ελλάδα και τους Έλληνες και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Δεν προκύπτει όμως από το πουθενά , ούτε από παρθενογένεση. Κουβαλά στις αποσκευές του τις αρχές, τις αξίες, τις πολιτικές παραδόσεις  και το θετικό ιστορικό φορτίο και του ΠΑΣΟΚ και όλων των κομμάτων και δυνάμεων που συναντώνται σε αυτή τη νέα συναρπαστική προσπάθεια. Ο νέος πολιτικός φορέας είναι ένα σύγχρονο, δυναμικό Κίνημα προοδευτικών πολιτών που είναι αποφασισμένοι να  κάνουν πράξη την προοδευτική Αλλαγή που έχει ανάγκη ξανά σήμερα ο τόπος. Η ολική επαναφορά της ενιαίας Κεντροαριστεράς δεν αφορά  μόνο στα εκλογικά ποσοστά αλλά , κυρίως, στην επικράτηση των πολιτικών  βιώσιμης  ανάπτυξης για τη χώρα που θα διασφαλίζει δουλειές με αξιοπρέπεια για τους ανθρώπους, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

 11. Τι σας είπαν τα παιδιά σας για την πρόσφατη νίκη σας;

Μάνα κουράγιο.

12. Η λύση για τα κόκκινα δάνεια περνά μέσα από τους πλειστηριασμούς;

Η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι αναγκαία συνθήκη, ώστε να καταφέρουμε οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία. Επίλυση όμως με όρους που  δεν διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή, δεν αφελληνίζουν την οικονομία και δεν  δημιουργούν στρατιές αστέγων στους δρόμους. Οι επιλογές του κυρίου Τσίπρα και στο κρίσιμο αυτό θέμα είναι οι χειρότερες δυνατές. Καθυστέρηση, ολιγωρία και θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης που οδήγησε στην  έναρξη των πλειστηριασμών, ως απαίτηση της τρόικας. Για μας η προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών είναι αδιαπραγμάτευτη και καλείται η Κυβέρνηση να δώσει λύση. Εμείς δεν καλύπτουμε τους κακοπληρωτές και τους «έχοντες».