Στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρθηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. Όπως ανέφερε, η επίσκεψη Ερντογάν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την επανεκκίνηση μια σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σειρά θεμάτων. Παράλληλα, αναφορικά με τις θέσεις του περί τροποποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης και τις δηλώσεις τουρκικού αναθεωρητισμού, επισήμανε  ότι ο κ. Ερντογάν έλαβε για πρώτη φορά δημοσίως σαφείς απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό.

Η Φ. Βάκη σημείωσε ότι η επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από εξήντα πέντε χρόνια, μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία, ώστε «να επανεκκινήσει μια σχέση καλής γειτονίας στο Αιγαίο και μια καλή σχέση με την Ευρώπη, σε θέματα που άπτονται του προσφυγικού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου κ.ο.κ.». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε αναπτυξιακές δράσεις που τέθηκαν επί τάπητος, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, η σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης και η κατασκευή διασυνοριακής γέφυρας στου Κήπους του Έβρου, που θα λειτουργήσουν επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι ετέθησαν τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες δημοσίως και με παρρησία από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε σαφείς απαντήσεις στον Τούρκο πρόεδρο σε ό, τι αφορά τις αξιώσεις του τελευταίου για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, «ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις αναθεωρητισμού και αλυτρωτισμού», κάτι που θα είχε δυσμενείς συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή. «Η Συνθήκη της Λωζάννης, που είναι αδιαπραγμάτευτη, αναφέρεται σε μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα» πρόσθεσε.

Η Φ. Βάκη ανέφερε ότι τέθηκε ανοιχτά και το ζήτημα του Κυπριακού, καθώς «όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εδώ και σαράντα τρία χρόνια παραμένει άλυτο, ενώ μίλησε δημόσια για την παράνομη εισβολή που πρέπει να λήξει, ειδικά για ένα κράτος το οποίο είναι και μέλος της Ε.Ε.». Επιπλέον, επισήμανε ότι για το θέμα του Αιγαίου τονίστηκε πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται παραβιάσεις και θα πρέπει επιτέλους να επιτευχθεί ένας modus operandi στην περιοχή. Για το ζήτημα της ανεξιθρησκίας, αναφέρθηκε στην «πολιτική που προωθεί αυτή η κυβέρνηση για τα τεμένη», υπογραμμίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, πως δεν αξίωσε ποτέ κανείς από την ελληνική πλευρά να γίνει π.χ. ορθόδοξη λειτουργία σε τεμένη. Επομένως, δεν είναι ορθό να εγείρονται τέτοιου είδους αξιώσεις από την άλλη πλευρά».

«Όλα αυτά μπήκαν στη δημόσια σφαίρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, διότι  «στο παρελθόν τέτοιες επισκέψεις λάμβαναν χώρα στο επίπεδο φιλοφρονήσεων και στρουθοκαμηλισμού.

Στη συνέχεια η Φ. Βάκη αναφέρθηκε στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τονίζοντας ότι συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η διάκριση των εξουσιών και πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ζήτημα της δικαστικής εξουσίας. Σημείωσε, ακόμη, πως αυτό θα πρέπει να εμπεδωθεί και από τον Τούρκο πρόεδρο, «πολλώ δε μάλλον όταν ευαγγελίζεται και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του».

Τέλος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως πρέπει να εγκαταλείψει την μικροπολιτική εκμετάλλευση σημαντικότατων θεμάτων λόγω του στρατιωτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει. «Αντί για ακόμη μία φορά να προσπαθεί να βρει ψεγάδια σε θέματα υψίστης εθνικής σημασίας, θα έπρεπε να κρατήσει μια στάση υποστηρικτική συμβάλλοντας εποικοδομητικά σε κλίμα συναίνεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.