Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

28 Μαρτίου 2024
17.9 C
Corfu

Έρχονται βαριά πρόστιμα για παραβιάσεις των capital controls

Διαβάστε ακόμα

Οι προκαταρκτικές έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2015.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Την τελευταία διετία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ απεκάλυψαν δεκάδες υποθέσεις επιχειρήσεων που διέθεταν στην εγχώρια αγορά POS που εκκαθάριζαν τις συναλλαγές εκτός Ελλάδας.

Δηλαδή οι παραβάτες χρέωναν κάρτες ελληνικών τραπεζών, αλλά έστελναν τα χρήματα αυτά σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει πρόστιμα για φοροδιαφυγή στις περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων.

Πρόσφατα μάλιστα αποκαλύφθηκε από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος υπόθεση μεγάλης παραβίασης των capital controls στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχει ανάμιξη και τραπεζικών στελεχών.

Το πόρισμα για την υπόθεση έχει σταλεί ήδη στον εισαγγελέα, ενώ η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της κεντρικής τράπεζας έχει αναλάβει να ρίξει την “καμπάνα” βάση νόμου.

Οι κυρώσεις για παραβιάσεις των capital controls

Να αναφερθεί πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων» (ΦΕΚ Α΄84, 18.7.2015) με την οποία επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί τον Ιούλιο του 2015, προβλέπει εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα capital controls.

Συγκεκριμένα προβλέπει πως όποιος παραβαίνει το νόμο τιμωρείται με:

–φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών

–χρηματική ποινή έως 1/10 του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής, ενώ και το πιστωτικό ίδρυμα μέσω του οποίου έγινε η παραβίαση των περιορισμών υποχρεούται να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση.

Να τονιστεί πως η ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει πως η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση των τραπεζών και να επιβάλλει σε αυτές για κάθε παράβαση πρόστιμο ύψους έως 1/10 του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής.

Πηγή:ependitislive.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η κα Καρυστιανού μου θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία Έριν Μπρόκοβιτς

Κατά την αγόρευσή του στην Ολομέλεια ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img