Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

20 Απριλίου 2024
13.9 C
Corfu

Ερώτηση ΚΚΕ στον Υπουργό Παιδείας | Στο επίκεντρο η κατάργηση τμημάτων

Διαβάστε ακόμα

Ερώτηση προς  τον Υπουργό Παιδείας για τις καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία της Κέρκυρας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Η ερώτηση

“Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε και κάνει κάθε προσπάθεια να διαφημίσει την επιστροφή της «κανονικότητας» στο χώρο της εκπαίδευσης, στην Κέρκυρα όπως και σε όλη την Ελλάδα αυτή η “κανονικότητα” συνοδεύεται με την κατάργηση δεκάδων τμημάτων σε τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ, σε τμήματα γενικής παιδείας, τμήματα ομάδων προσανατολισμού, μαθημάτων επιλογών και ξένων γλωσσών.”

“Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, αν και κάτω από την πίεση της διεκδίκησης εγκρίθηκαν κάποια τμήματα σε σχέση με τις αρχικές αποφάσεις, καταργήθηκαν:

  1. Τέσσερα τμήματα ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ:

Στο ΕΠΑΛ Κάτω Κορακιάνας Κέρκυρας η ειδικότητα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Γ΄ Λυκείου.

Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κέρκυρας η ειδικότητα Υπαλλήλου Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Γ΄ Λυκείου.

Στο 2ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας η ειδικότητα Φυτικής Παραγωγής στη Γ΄ Λυκείου και η ειδικότητα Τεχνικός Υπολογιστών και Δικτύων στη Γ΄ Λυκείου.

  1. Εφτά τμήματα Γενικής Παιδείας στα Γυμνάσια (1ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, 4ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Λευκίμμης, Γυμνάσιο Αργυράδων, Γυμνάσιο Φαιάκων)
  2. Έξι Τμήματα Γενικής Παιδείας στα Λύκεια (2ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 2 τμήματα στο 5ο ΓΕΛ, 2 τμήματα στις Λυκειακές Τάξεις Αργυράδων)
  3. Δεκάδες τμήματα ξένων γλωσσών και επιλογών σε όλο το νησί.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων καταδικάζουν τους μαθητές της Γ’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Κάτω Κορακιάνας που εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Κέρκυρα να μετακινηθούν 15 και πλέον χιλιόμετρα από το σχολείο τους σε άλλο ΕΠΑΛ αν θέλουν να συνεχίσουν αυτό που επέλεξαν από πέρσι και να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τους εργαζομένους μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ στην αφαίρεση του δικαιώματος να συνεχίσουν τις σπουδές τους αφού δεν έχουν την επιλογή να πάνε σε κάποιο πρωινό ΕΠΑΛ. Τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ να αλλάξουν ειδικότητα με το «έτσι θέλω» αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην επιλογή. Τους εκατοντάδες μαθητές των τμημάτων γενικής παιδείας να στοιβαχτούν σε ακατάλληλες αίθουσες υποβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τους εκατοντάδες μαθητές που τους κόβουν τα τμήματα επιλογής μαθημάτων και ξένων γλωσσών σε βίαιη μετακίνηση σε μαθήματα που δεν έχουν επιλέξει.

Από την άλλη οδηγεί αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στην ανεργία αφού η περικοπή των τμημάτων οδηγεί στη δημιουργία πλασματικού πλεονάσματος σε εκπαιδευτικούς και βέβαια τους μόνιμους εκπαιδευτικούς σε εργασιακά δικαιώματα «λάστιχο» με μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο με πολλούς να πρέπει να διδάσκουν έως και σε 5 σχολεία για να καλύψουν το ωράριο τους.

Συμπερασματικά, οι καταργήσεις τμημάτων χτυπάνε και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Η όλη αυτή διαδικασία και οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να ντυθούν με κάποιον παιδαγωγικό μανδύα. Είναι μέτρα που υλοποιούν τις αποφάσεις του 3ου και 4ου μνημονίου και στην εκπαίδευση, ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να εγκριθούν τα τμήματα ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ της Κέρκυρας.
  • Να εγκριθούν τα τμήματα Γενικής Παιδείας στα Γυμνάσια και στα Λύκεια.
  • Να εγκριθούν τα τμήματα ομάδων προσανατολισμού, μαθημάτων επιλογών και ξένων γλωσσών.

Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιάννης Δελής

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα: Ηττήθηκαν τα “λιονταρια” του 4ου ΓΕΛ

Πάλεψαν τα "λιονταρια" του 4ου ΓΕΛ αλλά ηττήθηκαν από την Χαλκίδα με 71 - 63 στους 8 του σχολικού...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img