Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
21.9 C
Corfu

Καταλονία | Πουτζντεμόν: “Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, αποδέχομαι την πρόκληση για εκλογές”

Διαβάστε ακόμα

Εκκληση για ενότητα και για αποφυγή της βίας απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο αποπεμφθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν θα ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι επέλεξε τις Βρυξέλλες για την ομιλία του, προκειμένου να θέσει το ζήτημα της Καταλωνίας στην «καρδιά» της Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί «στασιασμού» που έχουν απαγγελθεί σε βάρος Καταλανών ηγετών. Εντούτοις, ανέφερε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην Καταλωνία μόνο αφού λάβει τις απαραίτητες «εγγυήσεις» από τη Μαδρίτη, ότι θα έχει δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Επίσης, στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κάρλες Πουτζντεμόν τόνισε ότι δεν προσπαθεί να αποφύγει τη Δικαιοσύνη και ανέφερε ότι αποδέχεται την δημοκρατική πρόκληση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου. Διευκρίνισε παράλληλα ότι «μέρος της καταλανικής κυβέρνησης θα παραμείνει στην Καταλωνία για να διεκπεραιώσει πολιτικές δραστηριότητες.

Νωρίτερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Επιπλέον, κάλεσε την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαδέλ, καθώς και άλλους πέντε εξέχοντες Καταλανούς κοινοβουλευτικούς, να καταθέσουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου, μετά το αίτημα του γενικού εισαγγελέα να απαγγελθούν κατηγορίες στην καταλανική ηγεσία για «στάση» και «εξέγερση».

Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.

Νωριτέρα, ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Πολ Μπέκερτ, είχε αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν ο Πουτζντεμόν θα ζητήσει τελικά άσυλο στο Βέλγιο. «Εχουμε ακόμα πολύ χρόνο χρόνο για να αποφασίσουμε», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Μπέκερτ, ο οποίος έχει εργασθεί ως δικηγόρος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 40 χρόνια, δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τις υποθέσεις και άλλων μελών της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης. Ο Πολ Μπέκερτ εξήγησε ότι η εμπειρία του στην αντιμετώπιση αιτημάτων της Μαδρίτης για την έκδοση βάσκων αυτονομιστών της ETA θα του είναι χρήσιμη -αν και οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστούν δυσκολότερο για τις ευρωπαϊκές χώρες να αρνηθούν την έκδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «πολιτικές» κατηγορίες.

«Γνωρίζω την ισπανική αντίδραση πολύ καλά. Γνωρίζω την ψυχολογία και τη νοοτροπία τους», δήλωσε ο Μπέκερτ, προσθέτοντας ότι ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες διότι είναι «η πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ένα βήμα από το οποίο μπορεί να απευθυνθεί προς τον κόσμο.

Η επίσκεψη Πουτζντεμόν στο Βέλγιο προκαλεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εσωτερικές πολιτικές εντάσεις με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Φιλελεύθερο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ότι είναι όμηρος του εθνικιστικού κόμματος της ολλανδόφωνης Φλανδρας που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία και εμμέσως έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία, όπως άλλωστε και της Φλάνδρας από το Βέλγιο.

Οι γαλλόφωνοι (Βαλονοι) Σοσιαλιστές καταλογίζουν στον Μισέλ ότι λόγω της ομηρίας του έχουν επιδεινωθεί οι διπλωματικές σχέσεις του Βελγίου με την Ισπανία, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση χωρίς να γνωστοποιήσει άλλες λεπτομέρειες. Εξάλλου η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου και στιγματίσθηκε από αστυνομικές βιαιότητες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Διεξάγουμε μια επιθεώρηση σχετική με τις επικοινωνίες των Mossos d’ Esquadra (η καταλανική αστυνομία) στη διάρκεια της ημέρας του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Πολιτοφυλακής διευκρινίζοντας ότι έρευνες διεξάγονται ταυτοχρόνως στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας και αλλού.

Μαδρίτη: Η χορήγηση ασύλου δεν «στέκει» υπό τις παρούσες συνθήκες

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις και Ραφαέλ Καταλά, εκφράζουν ανοικτά αμφιβολίες για το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στον καθαιρεθέντα Καταλανό πρόεδρο.

«Θα προκαλούσε κατάπληξη η χορήγηση ασύλου στις παρούσες συνθήκες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ισπανός ΥΠΕΞ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ζήτησε χθες τη δίωξή του για στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, χαρακτηρίζοντας τον υπαίτιο, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, της παρούσας θεσμικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από την αρμόδια δικαστή.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλφόνσο Ντάστις, ο κ. Πουτζντεμόν δεν διώκεται και είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί.

«Θεωρούμε ότι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει ένα επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το γεγονός ότι είμαστε κράτη δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Στην Ευρώπη, όλοι έχουμε δημοκρατικά συστήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ραφαέλ Καταλά προσθέτοντας ότι ο Πουτζντεμόν «δεν έχει επιχείρημα».

πηγή: www.kathimerini.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Καραμανλής για Τέμπη: «Έχω πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό και παραιτήθηκα αμέσως – Είμαι στη διάθεση των Αρχών για εξηγήσεις»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ μία μέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς για...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img