Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
11.9 C
Corfu

Κοινωνικό Μέρισμα: Κόβονται έξι στις 10 αιτήσεις

Διαβάστε ακόμα

Μεγάλες κατηγορίες πολιτών αποκλείονται από τον «μποναμά» της κυβέρνησης ο οποίος θα καταβληθεί στις  15 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ από τις 1.402.851 αιτήσεις που υπεβλήθησαν οι 604.389 εγκρίθηκαν (ποσοστό 43,08%). Πάνω από 300.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες ενέργειες (σ.σ. λείπουν κάποια στοιχεία, αναμονή συναίνεσης, κ.λπ.).

Όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας πρόνοιας κ. Δ. Καρέλλας  θα εγκριθούν τελικά περίπου 1.280.000 αιτήσεις.

Οι πολυπληθείς κατηγορίες που απορρίπτονται από το σύστημα αφορούν:

– φορολογούμενους με χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό.
-χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν πέρυσι το μέρισμα το οποίο προστίθενται στο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο.
-χήρες που εμφανίζονταν ως φιλοξενούμενες στη φορολογική δήλωση του θανόντος.
– συνδικαιούχοι  τραπεζικών λογαριασμών
– φορολογούμενοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία, η επήλθε αλλαγή στη σύσταση του νοικοκυριού ως προς τους φιλοξενούμενους.  Για παράδειγμα  η δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει καταχωρηθεί εκ παραδρομής ως  φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.

Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας τις αδικίες που συντελούνται σε σχέση με τη απαιτούμενη συναίνεση( ακόμα και από τον θανόντα!) προχώρησε σε αλλαγές των κριτηρίων σύμφωνα με τις οποίες:

α) Θα μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.
β) Θα μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αίτηση.
γ) Έγιναν διορθώσεις σε ΑΜΚΑ και ασφαλισμένους.  Συγκεκριμένα μέχρι χθες είχαν υποβληθεί  50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμιση με τον Α.Φ.Μ.) και διορθώθηκαν ήδη 15.000.

Άνεργοι: Εάν έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2017 (ακόμα και αν σήμερα δεν είστε άνεργος) δικαιούσθε το μέρισμα. Αν υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για τη διόρθωση των στοιχείων σας. Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Ποιο εισόδημα δεν υπολογίζεται: Για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από: αποζημίωση απόλυσης,  διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει, καθώς και οι περιπτώσεις που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1.

Συνδικαιούχοι λογαριασμών: Στην περίπτωση συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού, εκτός εάν σε συνεννόηση με τους λοιπούς συνδικαιούχους είχατε συμπληρώσει στη φορολογική δήλωση το ποσό που σας αναλογεί.

Φιλοξενούμενοι: Οι φιλοξενούμενοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και εάν τώρα δε διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Άτομα άνω των 70 ετών: Εάν είστε άνω των 70 και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα σας καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνετε τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αυτόματη καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με τα παραπάνω, αφορά μόνο σε όσα νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι και δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό.

Πηγή:protothema.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ψάρεψαν τόνο 485 κιλών από το Ιόνιο Πέλαγος (φώτο,βίντεο)

Μία απίστευτη ψαριά πέτυχαν ψαράδες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας καθώς έπιασαν στα δίχτυα τους έναν τόνο βάρους σχεδόν μισού τόνου και μάλιστα χρειάστηκε...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img