Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
19.9 C
Corfu

Ξεκινούν την Τετάρτη οι πλειστηριασμοί

Διαβάστε ακόμα

Όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, αν χρειαστεί η διαδικασία θα περιφρουρείται από την ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Το νέο σύστημα (e-auction) αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2018, με στόχο έως τον Μάιο το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται ηλεκτρονικά.

Η εξέλιξη αυτή, αποτελούσε απαίτηση της τρόικας, προκειμένου αφενός να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την 3η αξιολόγηση και αφετέρου να υπάρξει σαφές δείγμα ενόψει της αξιολόγησης των κόκκινων δανείων, καθώς όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι θα επιτρέψει την αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με στοιχεία, 50.000 ακίνητα συνδέονται με δάνεια άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα μεγάλο στοκ από το οποίο οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις ρευστοποιήσεις.

Η τρόικα έχει ζητήσει να γίνουν 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000.

Το ηλεκτρονικό σύστημα στην αρχική του φάση θα λειτουργήσει μία φορά την εβδομάδα αντί των τριών ημερών που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κάθε Τετάρτη. Δύο ημέρες πριν, δηλαδή σήμερα στις 17:00. λήγει και η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι πλειοδότες να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή που υποχρεούνται, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων που αναμένεται σήμερα, δεν εμποδίζει σύμφωνα με μέλη του συλλόγου των συμβολαιογράφων τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν στο σύστημα. Η διαδικασία μπορεί να γίνει κανονικά ανεξαρτήτως της αποχής, η οποία όπως εξηγούν, δεν επηρεάζει και ούτε αφορά τα προκαταρκτικά στάδια των πλειστηριασμών, αλλά μόνο τη συμμετοχή τους την ημέρα διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για άρση της αποχής των συμβολαιογράφων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, που ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται. Η διαδικασία θα διαρκέσει για τέσσερις ώρες, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας. Έτσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Ωστόσο δεν θα μπορεί να δει ο ενδιαφερόμενος το όνομα αυτού που έχει δώσει την υψηλότερη προσφορά.

Πηγή newsit

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Καραμανλής για Τέμπη: «Έχω πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό και παραιτήθηκα αμέσως – Είμαι στη διάθεση των Αρχών για εξηγήσεις»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ μία μέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς για...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img