Ουσιαστικά γεννήθηκε σε μια πλούσια αυστριακή οικογένεια, αλλά παρά τις επιθυμίες των γονιών του, κατέφυγε στον δανεισμό για να μπορέσει να ανταγωνιστεί.

Ως ανταγωνιστής, σύντομα τράβηξε την προσοχή πάνω του και αφού ήταν οδηγός για τον Frank Williams και τον March στην F2 στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ανέβηκε στη F1. Το 1974, ήταν ήδη οδηγός της Ferrari, και το 1975 ήταν ήδη σε θέση να πανηγυρίσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Το 1976 φαινόταν έτοιμος να κερδίσει ξανά το πρωτάθλημα, αλλά υπέστη ένα φρικτό ατύχημα στο Nürburgring που του άφησε σοβαρά εγκαύματα.

Ανάρρωσε από θαύμα -αν και κουβαλούσε τα σημάδια των τραυματισμών του στο πρόσωπό του για όλη του τη ζωή- επέστρεψε μάλιστα την ίδια σεζόν. Έχασε οριακά το πρωτάθλημα από τον Τζέιμς Χαντ αφού ο Λάουντα έκρινε επικίνδυνες τις καιρικές συνθήκες στο Ιαπωνικό Γκραν Πρι που έληξε τη σεζόν και εγκατέλειψε οικειοθελώς τον αγώνα. Ο Χαντ τερμάτισε τρίτος στον αγώνα και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής με έναν μόνο βαθμό.

Το έτος 1976 του Lauda και του Hunt μετατράπηκε επίσης σε μια ταινία που ονομάζεται Rush. Τον Niki Lauda υποδύθηκε ο Daniel Brühl, και μάλιστα εξαιρετικά.

Το 1977, ο Lauda κέρδισε άλλο ένα πρωτάθλημα πριν αποσυρθεί.

Επέστρεψε το 1982 και κέρδισε άλλο ένα πρωτάθλημα το 1984 πριν αποσυρθεί οριστικά στο τέλος της σεζόν του 1985.

Ίδρυσε επίσης τη δική του αεροπορική εταιρεία και κατείχε ο ίδιος δίπλωμα πιλότου.

Η αεροπορική του επιχείρηση επισκιάστηκε από μια τραγωδία. Η πτήση 004 της Lauda Air ήταν μια προγραμματισμένη διεθνής επιβατική πτήση από την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης προς τη Βιέννη της Αυστρίας. Στις 26 Μαΐου 1991, ένα Boeing 767-300ER συνετρίβη αφού η όπισθεν ώθησης του Νο. 1 κινητήρα εμπλέκεται στον αέρα χωρίς εντολή. Ως αποτέλεσμα, το αεροσκάφος έπεσε εκτός ελέγχου και διαλύθηκε στον αέρα. Και οι 213 επιβάτες και τα δέκα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Στην έρευνα του δυστυχήματος συμμετείχε προσωπικά ο Νίκι Λάουντα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο τιμόνι της αεροπορικής του εταιρείας, διορίστηκε ως σύμβουλος στη Ferrari.

Το 1999, μετά την πώληση μετοχών της Lauda Air στον πλειοψηφικό ιδιοκτήτη Austrian Airlines.

Μεταξύ 2001 και 2002, διηύθυνε την ομάδα αγώνων Formula 1 της Jaguar.

Στα τέλη του 2003, ξεκίνησε μια νέα αεροπορική εταιρεία, τη Nikit. Όπως και η Lauda Air, η Niki συγχωνεύθηκε με τον κύριο συνεργάτη της Air Berlin το 2011.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 διορίστηκε μη εκτελεστικός πρόεδρος της Mercedes-AMG Petronas Motorsport. Ο Lauda έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη μεταγραφή του Lewis Hamilton από τη McLaren στη Mercedes .

Στις αρχές του 2016 ανέλαβε την αεροπορική εταιρεία τσάρτερ Amira Air και μετονόμασε την εταιρεία LaudaMotion.

Ως αποτέλεσμα της αφερεγγυότητας της Air Berlin το 2017, η LaudaMotion ανέλαβε τη μάρκα Niki και τα περιουσιακά της στοιχεία μετά από ανεπιτυχείς προσφορές της Lufthansa και της IAG.

Το Lauda Motion διακόπηκε τον Οκτώβριο του 2020, ήδη αφού ο Niki Lauda πέθανε στις 20 Μαΐου 2019, μετά από αρκετούς μήνες ασθένειας.

Από τον θάνατό του, τα αυτοκίνητα της ομάδας της Mercedes είχαν πάντα ένα κόκκινο αστέρι της Mercedes στη μνήμη του Lauda.

ΠΗΓΗ: racing line.hu