Επί τρεις μέρες, η «καρδιά» του τουρισμού θα χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή η 35η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού που διεξάγεται από την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, έως και την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το εκθεσιακό «δίδυμο» Philoxenia-Hotelia, που αφορά τον κόσμο του τουρισμού, των ξενοδοχείων, των επιχειρηματιών των κλάδων, αλλά και το ευρύ κοινό, που θέλει να μάθει, να πάρει ιδέες για αποδράσεις και ταξίδια, να γευτεί τοπικά εδέσματα, να ενημερωθεί κ.λπ. Δυναμικό θα είναι στην 35η Philoxenia και η παρουσία από τις Περιφέρειες και τους δήμους της Ελλάδας, ενώ να σημειωθεί ότι 142 hosted buyers, 4.300 προγραμματισμένες συναντήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου.

Οι εκθέτες της Philoxenia ανέρχονται σε 382 και της Hotelia σε 160. Προέρχονται δε, εκτός από την Ελλάδα, από Πολωνία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Φιλιππίνες, Κύπρο, Ουζμπεκιστάν, Μ. Βρετανία, Νεπάλ, Περού, Βοσνία, Τουρκία, Σλοβακία, Σερβία, Αρμενία, Κένυα, Ρωσία, Αλβανία, Τσεχία και Γαλλία.

Μάλιστα, τιμώμενη χώρα είναι η Πολωνία, επιλογή η οποία, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, έχει επετειακό χαρακτήρα. Είναι η χρονιά που Πολωνία και Ελλάδα γιορτάζουν την 100η επέτειο από την εδραίωση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Να αναφέρουμε, ότι στην 35η Philoxenia, εκτός της Πολωνίας που είναι Τιμώμενη Χώρα, η διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo ανέδειξε ως Τιμώμενο Δήμο την Τρίπολη και Τιμώμενη Περιφέρεια τη Θεσσαλία.

21,6 δισ. ευρώ στον τουρισμό

Ως τις σημαντικότερες εκθέσεις του τουριστικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη χαρακτήρισε το δίπτυχο Philoxenia και Hotelia ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, κατά της σημερινής συνέντευξης, καλωσορίζοντας τις τιμώμενες περιοχές της Philoxenia, Πολωνία, Θεσσαλία και Τρίπολη.

«Για την Ελλάδα, ο τουρισμός αποτελεί βασικό μέρος του εγχώριου ΑΕΠ, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην οικονομία της χώρας» ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι το 2018 ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ με 21,6 δισ. ευρώ έσοδα. «Η 35η Philoxenia καθιστά τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς, διότι στην «καρδιά της πόλης μας χτυπά η «καρδιά» του τουρισμού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.

Την ικανοποίηση του για την επιλογή της Πολωνίας ως Τιμώμενης Χώρας της Philoxenia εξέφρασε ο Επιτετραμμένος της πολωνικής Πρεσβείας  Tomasz  Wisniewski, υπογραμμίζοντας τον επετειακό χαρακτήρα αυτής της συμμετοχής, αφού φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το πάνελ

Στο πάνελ της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την 35η Philoxenia ήταν ο δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Αλέξανδρος Θάνος, η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Βύρων Θεολόγης, η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα τουρισμού & διεθνών σχέσεων δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής και βεβαίως ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpο Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε, ότι οι δυο εκθέσεις, Philoxenia και Hotelia, βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Πηγή:ethnos.gr