Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με 5.000 φορητούς υπολογιστές και tablet ρίχνονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. H λήξη του lockdown και το γενικό άνοιγμα της αγοράς κινητοποιεί τα ελεγκτικά συνεργεία, που ετοιμάζονται για σαρωτικούς ελέγχους κατά την τουριστική περίοδο σε όλη τη χώρα και κυρίως στις τουριστικές περιοχές, από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο.

Κεντρικός στόχος θα είναι οι έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης και αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ο έλεγχος θα διευρύνεται στα βιβλία της επιχείρησης.

Απόβαση σε νησιά «ειδικού ενδιαφέροντος»

Τα στελέχη της ΑΑΔΕ θα βρεθούν σε νησιά που συγκεντρώνουν ειδικό ενδιαφέρον, αλλά και σε θέρετρα της ηπειρωτικής χώρας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί και η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία θα ζητείται η εθελοντική μετάθεση εφοριακών υπαλλήλων που υπηρετούν σε ΔΟΥ της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, σε εφορίες των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, ώστε να βοηθήσουν στους ελέγχους.

Με τα laptop ανά χείρας, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν, μέσω του QR Code σε πραγματικό χρόνο τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις.

Για τη διευκόλυνση του ελέγχου, ο γραμμωτός κώδικας στο τέλος της απόδειξης (το γνωστό barcode) αντικαθίσταται από δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα (QR Code) ελαχίστων διαστάσεων (18 χιλιοστά x 18 χιλιοστά). Στην περίπτωση των εκτυπωτών ρολού, το QR Code πρέπει να τυπώνεται στο τέλος της απόδειξης ή του παραστατικού, έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε άλλο κείμενο δεξιά ή αριστερά αυτού.

Οι πληροφορίες που θα ελέγχονται

Σαρώνοντας το QR Code, ο ελεγκτής θα μεταφέρεται στην ειδική σελίδα της ΑΑΔΕ, όπου θα παίρνει σε πραγματικό χρόνο όλες τις αναγκαίες πληροφορίες:

  • Το ποσό της απόδειξης.
  • Τον αριθμό της απόδειξης.
  • Τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε.
  • Τη διεύθυνση που βρίσκεται η ταμειακή μηχανή ή ο φορολογικός μηχανισμός, τον σειριακό αριθμό του και, το σημαντικότερο, εάν έχει δηλωθεί.

Σύμφωνα με επιχειρησιακό σχέδιο προληπτικών ελέγχων, προβλέπονται επιτόπιοι έλεγχοι -κατά βάση έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων- εντός και εκτός χωρικής αρμοδιότητας, από συνεργεία ελέγχου των εφοριών, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργεία των ΥΕΔΔΕ, με τη συνδρομή υπαλλήλων της Τελωνειακής Υπηρεσίας.

46.720 έλεγχοι

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να διενεργηθούν:

  • 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις εφορίες,
  • 10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες  γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ,
  • 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ,
  • 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

imerisia