Η πληροφορία ότι ο ανάδοχος του έργου αποκατάστασης του κτηρίου Γιαλλινά κατέθεσε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Μήνες πριν, και καθώς οι εργασίες είχαν διακοπεί, υπήρχαν από ενδείξεις και φήμες μέχρι βάσιμες αναφορές περί οικονομικής δυσχέρειας του εργολάβου να συνεχίσει το έργο. Η εργολαβία είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2021. Η έκπτωση που είχε δώσει ο ανάδοχος ήταν μεγάλη (45%), με συνέπεια -έπειτα από το μπαράζ των ανατιμήσεων των προηγούμενων μηνών- να αντιμετωπίσει δυσκολίες.

Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη. Ή, μήπως, όχι; Παράγοντες της δημοτικής Αρχής σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ναι μεν κάποιες διαδικασίες, που χρονικά θα καθυστερήσουν την επανέναρξη των εργασιών με νέο ανάδοχο, όμως ήταν απαραίτητο να υπάρξει μια επιλογή η οποία να προωθεί την ολοκλήρωση του έργου.

Μιλώντας στο START, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Φανή Τσιμπούλη ανέφερε πως ήταν παρούσα στο δημαρχείο όταν κοινοποιήθηκε το έγγραφο του αναδόχου που δήλωνε διακοπή των εργασιών και εξέφρασε την προσδοκία η δημοτική Αρχή να ενεργήσει τάχιστα ώστε το έργο να μη χαθεί.

Να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτούμενο έργο αφορά στην αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου κτηρίου Πινακοθήκης ιδιοκτησίας του ιδρύματος Άγγελου Γιαλλινά. Αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 455,42m2, πρώτο όροφο 437,46m2 και δεύτερο όροφο 318,24m2, και κατοικήσιμη υποστέγη ωφέλιμου εμβαδού 179,95m2. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 1.391,07 m2, και βρίσκεται εντός οικοπέδου συνολικού εμβαδού 802,57 m2.

Πρόκειται για κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Οι εργασίες αφορούν σε καθαιρέσεις και επεμβάσεις αποκατάστασης, καθώς και διαμορφώσεις στο εσωτερικό του κτηρίου και στον περιβάλλοντα χώρο.