Μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, πρέπει τώρα να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας και θα μεγενθύνει τα οφέλη του κλάδου, τόνισε ο Πρωθυπυργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το βράδυ (6/6/2019) στην ανοικτή συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, χρειάζεται η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και μεταρυθμισεις, που θα διαμορφώσουν το νέο μοντέλο των επόμενων ετών.

Ο κ.Τσίπρας εξύμνησε τον τουριστικό κλάδο και τους εκπροσώπους του, που κατάφεραν στα χρόνια της κρίσης να σταθούν όρθιοι και να πετύχουν την άνθηση των τουριστικών μεγεθών, που στήριξε την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

“Είστε η βαριά βιομηχανία της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι το 2018 η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας έφτασε στο εντυπωσιακό 30%.

Κάνοντας έναν απολογισμό στα χρόνια της δικής του κυβερνητικής θητείας, τόνισε ότι “από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή”, αποδίδοντας, ωστόσο, τα εύσημα πρωτίστως στον ιδιωτικό τομέα για την επιτυχία αυτή. “Tο brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό”, είπε.

Ο κ.Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι χάρη στην επιτυχία του ελληνικού τουρισμού άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας και των Ελλήνων στο εξωτερικό, που είχαν διαμορφώσει ξένοι παράγοντες με τις δηλώσεις τους (περί “τεμπέληδων” Ελλήνων και άλλων παρόμοιων σχολίων για τη χώρα μας)

“Η υπηρεσία του τουρισμού στην πατρίδα, είναι ότι χάλασαν τα σχέδια κάποιων στο εξωτερικό που με ιδιοτελή τρόπο προσπάθησαν να πείσουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα διαλυμένη, χωρίς υποδομές, χωρίς ασφάλεια, χωρίς σταθερότητα. Επιπλέον τροφοδότησε την εθνική προσπάθεια που διεξάγουμε από το 2015, να βγει η χώρα από τη στενωπό των μνημονίων”, είπε, προσθέτοντας: “Η εικόνα της χώρας μας τσαλακώθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης και οι άνθρωποι της συκοφαντήθηκαν από τους υπερασπιστές της λιτότητας στην Ευρώπη. Αποδείχθηκε ότι αυτή η συνθήκη ήταν απλά ένα φτηνό κατασκεύασμα”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανέφερε, το 2018 οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δισ., από 3,4 δισ. το 2017. Οι επενδύσεις σε νέες μονάδες και ανακαινίσες ξενοδοχείων έφτασαν στα 2,2 δισ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 46% έναντι του 2017.

Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας ανέλυσε τις κυβερνητικές δράσεις για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, λέγοντας ότι η κυβέρνση έχει εστιάσει σε 3 τομείς:

  • Ο πρώτος αφορά τη μείωση της φορολογίας. Ήδη έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (από 24%) και από το 2020 θα μειωθεί στο 11%. Στο 6% έχει μειωθεί επίσης  ο ΦΠΑ στην ενέργεια. Στο 11% θα μειωθεί του χρόνου και ο ΦΠΑ στη διαμονή. Παράλληλα, ο συντελεστής απόσβεσης των επενδύσεων αυξανεται στο 150%.
  • Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός των υποδομών. Παραδώσαμε την τελευταία τριετία, είπε, το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων ώστε η Ελλάδα να έχει ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης που αποτελεί ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη. Προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στον τομέα της κρουαζιέρας. Στον πιο κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων της χώρας, που άλλωστε αφορά σχεδόν τα 2/3 των αφίξεων από το εξωτερικό, υλοποιούμε ήδη το σχέδιο μας, τόνισε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας την ανανέωση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων.
  •  Τρίτος τομέας είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας. Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μέσα από τις επενδύσεις που προωθούμε για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία, είπε.

Το πολιτικό του μήνυμα, ενόψει των εκλογών, ήταν: “Ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος ό,τι και να συμβεί… Ο δρόμος της επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία θα μας συμπαρασύρει ξανά όλους προς τα κάτω, δεν έχει κλείσει πίσω μας οριστικά”.

Πηγή:tornosnews.gr