Ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, έκανε γνωστό ότι θα ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές, αφού η πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων διαδικασιών

Ο Έντι Ράμα λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν θα ακυρωθούν

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με χιλιάδες πολίτες να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Αυτά τα γεγονότα αποτελούν τροχοπέδη στην προοπτική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε έτοιμη να βάλει «φρένο» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή Ένωση, είχαμε νέο γύρο σφοδρών διαδηλώσεων στη γειτονική χώρα, αφού προκλήθηκε χάος με τις δημοτικές εκλογές. Με διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Αυτά τα γεγονότα αποτελούν τροχοπέδη και στην προοπτική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έκανε γνωστό ότι θα ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές (είναι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου), αφού η πολιτική κατάσταση στην βαλκανική χώρα δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων διαδικασιών.

Αυτό είναι το επιχείρημα του Ιλίρ Μέτα, έπειτα από μήνες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Έντι Ράμα λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν θα ακυρωθούν. Αυτό ανέφερε και το «BBC».

Τα παραπάνω γεγονότα εξελίχθηκαν, ενώ για μία ακόμη φορά χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ανακοίνωση του προέδρου Ιλίρ Μέτα ότι θα ακυρώσει με προεδρικό διάταγμα τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών έγινε την ώρα που ήταν ήδη σε εξέλιξη αντικυβερνητική διαδήλωση. Να αναφέρουμε πως οι συγκεντρωμένοι για μία ακόμη φορά πέταξαν βόμβες μολότοφ έξω από το κοινοβούλιο, στα Τίρανα, ενώ η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση χημικών.

Όπως είναι γνωστό η αντιπολίτευση ζητάει και αυτή, εδώ και καιρό, την παραίτηση του Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά, θέλοντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η αντιπολίτευση είναι αυτή που εδώ και εβδομάδες καλεί τους πολίτες στους δρόμους και θέλει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στην Αλβανία, αρνούμενοι να διαπραγματευτούν με τον πρωθυπουργό.

Ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, με δηλώσεις του το Σάββατο (8/6) το βράδυ ζήτησε από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να παραιτηθεί ο Ράμα: «Η απόφαση του προέδρου για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών είναι το πρώτο αποτέλεσμα στη μάχη μας ενάντια στον Εντι Ράμα», τόνισε μιλώντας στον κόσμο και συμπλήρωσε: «Η αποχώρησή του είναι μη διαπραγματεύσιμη».

Από την πλευρά της, η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει τα κόμματα της Αλβανίας να μπουν σε διάλογο και να αποφύγουν τη βία. Είναι πολλοί αυτοί, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της χώρας, που έχουν δηλώσει ότι η συνεχιζόμενη πολιτική διαμάχη απειλεί τις προοπτικές της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που ενισχύεται και από τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωση του, ο Ιλίρ Μέτα, υπογραμμίζει εκτός των άλλων ότι αποφάσισε να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές από τη στιγμή που η κρίση έχει υπονομεύσει κάθε πιθανότητα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

πηγή:  Altsantiri.gr

Φωτογραφίες: AP Photo / Hektor Pustina