Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τα ξημερώματα σήμερα, Δευτέρα, στη Μυτιλήνη, η επιχείρηση μετακίνησης 1500 προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Οι πρώτοι 640 επιβιβάστηκαν νωρίς το πρωί στο πλοίο «Caldera Vista», με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοίο «Aqua Blue», στις 12 το μεσημέρι κι αυτοί για τη Θεσσαλονίκη. Κοινός προορισμός τους ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Συνολικά οι αφίξεις την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί και στη στη Λέσβο μόνο έχουν φθάσει περί τους 1.000 μετανάστες, με 300 το σαββατοκύριακο που πέρασε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα της Πέμπτης, συντονισμένα, σε μια μόνο ώρα, έφθασαν στις ακτές του νησιού περί τους 600 μετανάστες.

Σημειώνεται πως η Μόρια χωράει περίπου 3.000 άτομα, ενώ εκεί πλέον βρίσκονται 11.000, χωρίς την επαρκή κάλυψη σε γιατρούς και αστυνομικούς. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνδέεται με την απόφαση του Ερντογάν να διώξει από την Κωνσταντινούπολη 500.000 μετανάστες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο τα τελευταία χρόνια. Σταδιακά, το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες μεταφέρονται σε camp εκτός πόλης προκειμένου να γίνουν διαδικασίες για την οριστική απομάκρυνσή τους.

Πηγή : altsantiri.gr