Σε υπέρογκες αυξήσεις στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων προχώρησαν οι δύο ναυτιλιακές κοινοπραξίες της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, χαρατσώνοντας και επιβαρύνοντας το επιβατικό κοινό. Οι αυξήσεις των ναύλων, οι συνθήκες δουλειάς των ναυτεργατών, η ασφάλεια των επιβαινόντων (πλοία πάνω από 30 χρόνια εκτελούν μεταφορές), τα ωράρια των δρομολογίων κλπ. στηρίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στην κερδοφορία των εφοπλιστών και οδηγεί στην ένταση της εφοπλιστικής επιθετικότητας.

Με την «κοινή ναυτιλιακή πολιτική» και τον κανονισμό 3577/2 της ΕΕ για την απελευθέρωση των εσωτερικών μεταφορών, δηλ. η κατάργηση του καμποτάζ που άρχισε να εφαρμόζεται από το 2004, προκάλεσε αρνητικές συνέπειες σε βάρος της εξυπηρέτησης των εργαζόμενων, των κατοίκων των νησιών και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Οι εφοπλιστές με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενοι την κρίση επιταχύνουν τις διαδικασίες για την προώθηση της στρατηγικής της ΕΕ στη ναυτιλία και έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας των εφοπλιστών, γενικότερα του κεφαλαίου και το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Ο μύθος της καπιταλιστικής ανάπτυξης πρέπει να καταρριφθεί άμεσα και αποφασιστικά, γιατί αυτή η ανάπτυξη έχει κριτήριο το κέρδος των εφοπλιστών και όχι των εργαζομένων. Αφού η όποια μετακίνηση για λόγους υγείας, εργασίας, σπουδών, αναψυχής και τουρισμού γίνεται πιο δυσχερής.

Οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς ας μη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Κανόνες σε αυτήν δεν μπορούν να μπουν, στον καπιταλισμό νόμος είναι το κέρδος των εφοπλιστών, των ξενοδόχων, των μεγαλοεπιχειρηματιών και γι’ αυτό παλεύουν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τώρα το ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν, ώστε να ανατρέψουν τις αυξήσεις. Να βγάλουν τα πολιτικά συμπεράσματα, να καταδικάσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, που εξυπηρετούν αυτή την πολιτική, να ενισχύσουν το ΚΚΕ παντού και να παλέψουν για συγκοινωνίες φθηνές, ασφαλείς, σύγχρονες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019