Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για τους αγώνες των εργατών του Σικάγο στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η θέσπιση του οκταώρου και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων όλου του δυτικού κόσμου, καθιερώθηκαν εξαιτίας των αιματηρών κινητοποιήσεων στις Η.Π.Α.

Στην Ελλάδα, ο Μάης του 1936 βάφτηκε με αίμα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη.

Πρωτομαγιά του 1944 εκτελούνται από τις ναζιστικές  δυνάμεις κατοχής στο Σκοπευτήριο της  Καισαριανή 200 Έλληνες πολιτικοί κρατούμενοι.

Η εργασία σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η ΝΔ – εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και εργασιακά δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα. Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες, συνθέτουν νέες μορφές απασχόλησης, που θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα βάλουν στο περιθώριο τη νέα γενιά και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερους.

Η πολυπόθητη όμως επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στα ερείπια των μικρομεσαίων, στις ουρές της ανεργίας ή τους μισθούς της φτώχειας. Χρειαζόμαστε δουλειές που να  ανταμείβουν, να αξιοποιούν τη γνώση και τις δεξιότητες, να ενσωματώνουν την καινοτομία και να αυξάνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. Για να αποκτήσει βάσεις η επανεκκίνηση, να μεγαλώσει η πίτα της ανάκαμψης και να ωφεληθούν όλοι.

Γι’ αυτό σήμερα δεν τιμούμε απλά τους αγώνες των εργαζομένων. Με τα δεδομένα συνεχώς να επιδεινώνονται, είμαστε δίπλα τους και αγωνιζόμαστε για να αποφύγουμε το οδυνηρό πισωγύρισμα σε περιόδους και καταστάσεις που η ιστορία άφησε πίσω της. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, θεμελιωτές του κοινωνικού κράτους και αυθεντικοί εκφραστές της κοινωνικής προόδου αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να γίνει ξανά η εργασία διαβατήριο για την ατομική και συλλογική ευημερία.

Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας Κινήματος Αλλαγής.