Τη διακοπή λειτουργίας επ’ αόριστον της ανακύκλωσης Κασσιόπης ανακοίνωσε στο facebook η ομάδα Κασσωπίτες εν Δράσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ομάδα εθελοντών δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της ανακύκλωσης για συγκεκριμένους λόγους .

  • Η ανακοινωση:

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ

– Οι εθελοντές που έχουν απομείνει μετριούνται στα δάχτυλα, με αποτέλεσμα το κέντρο να ανοίγει περιορισμένες ώρες, πράγμα που εμποδίζει την σωστή λειτουργία του Πράσινου Σημείου Κασσιόπης.

– Έξω απο το Κέντρο κάθε φορά βρίσκουμε μεγάλο όγκο μη διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων μαζί με σκουπίδια και βαρέα, κάτι που καθιστά το έργο των εθελοντών πολύ δύσκολο.

– Η υποχρέωση των Εθελοντών είναι να έχουν ανοιχτό το Κέντρο Ανακύκλωσης ώστε οι πολίτες να έρχονται για να κάνουν μόνοι την διαλογή τους. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, λόγω της ελλειπούς ενημέρωσης.

– Εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν είναι αδύνατον οι λιγοστοί πια εθελοντές μας, να τα βγάλουν πέρα με τον τεράστιο όγκο ανακυκλώσιμων που μαζεύονται στην Κασσιόπη λόγω των πολλών επιχειρήσεων και κατοίκων.

– Φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και ο χώρος θα μετατραπεί σε χωματερή.

– Ένα από τα μεγαλύτερα Πράσινα Κέντρα του Βορρά, όπως είναι της Κασσιόπης χρειάζεται πολλές ώρες λειτουργίας και εργάτες για να διαχειριστεί σωστά ο μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων.

—————————————————————

Μετά από συνάντηση των εθελοντών μας στις 26/2/2020, αποφασίσαμε από κοινού να συνεχίσουμε την εθελοντική δράση μας για άλλες 15 μέρες από σήμερα (έως της 20/3/2020) και στη συνέχεια να διακοπεί η λειτουργία του Πράσινου Σημείου Κασσιόπης, με την ελπίδα να το αναλάβει επίσημα ο Δήμος.

Μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς μας για το μέλλον της ανακύκλωσης με τη Δημοτική Αρχή και το Τοπικό Συμβούλιο Κασσιόπης από τον Οκτώβρη και δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη απάντηση, γι’αυτό γνωστοποιούμε το πρόβλημα ξανά και επίσημα με αυτή εδώ την επιστολή.

Η ανακύκλωση είναι αναγκαία για να μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων του νησιού αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα και συντονισμένα για να πετύχει νούμερα που θα κάνουν τη διαφορά.

Παρόλη την καλή θέληση, οι εθελοντές δεν μπορούμε να φέρουμε τέτοια αποτελέσματα, γι’αυτό το ποσοστό ανακύκλωσης στην Κέρκυρα βελτιώθηκε σημαντικά μεν αλλά παραμένει χαμηλό σε σχέση με αλλού.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς, τη Δημοτική Αρχή και το Τοπικό Κασσιόπης να πάρουνε πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και σωστή λειτουργία της Ανακύκλωσης.
“Oι Εθελοντές της Ανακύκλωσης Κασσιόπης, μετρώντας τις δυνάμεις μας ρεαλιστικά, ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα.

“Πιστεύουμε στην Ανακύκλωση και θέλουμε να συνεχίσει στον τόπο μας που το έχει ανάγκη, αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο εθελοντισμός δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά όπως ο δήμος κάτι τόσο μεγάλο και πολύπλοκο.”

Οι Κασσωπίτες εν δράση (Εθελοντές της Κασσιόπης) θα είμαστε πάντα διαθέσιμοι να συμβάλουμε υποστηρικτικά όταν χρειαστεί.
6 / 3 / 2020
Με εκτίμηση,
Οι Εθελοντές της Πράσινης Γωνίας Κασσιόπης