Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση αλλά και την ΠΙΝ κάνει η ΑΝΑΣΑ για ότι αφορά τα ζητήματα του “Μπάλλου”.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

 

Κυβέρνηση και ΠΙΝ,ενάμισι μήνα μετά τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε ο ΜΠΑΛΟΣ στα νησιά μας και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, κινούμενοι με τον…αραμπά δεν έχουν παράσχει στοιχειώδη βοήθεια σε πολίτες και επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν από την θεομηνία.

Η κυβέρνηση, με την express παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας σε Ιθάκη και Κέρκυρα και το κακόγουστο show της ΜΟΜΚΑ, θεώρησε,φαίνεται, πως έκανε το καθήκον της.Ενώ η περιφερειακή αρχή της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου δεν έχει καταφέρει ούτε τις επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης να συγκροτήσει με νόμιμο τρόπο. Ειδικά για την Κέρκυρα η περιφερειάρχης έχει εκδώσει μέχρι τώρα τρείς αποφάσεις (η τελευταία στις 19/11)  που η μία διορθώνει την άλλη ως προς την ακολουθητέα νομοθεσία και την σύνθεση των επιτροπών.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης και η ανικανότητα της ΠΙΝ/Κράτσα-Τσαγκαροπούλου έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί δραματικά η υποβολή των φακέλων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και συνακόλουθα η χορήγηση της όποιας κρατικής αρωγής να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο. Μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ βοήθειας δεν έχουν λάβει οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Ταυτόχρονα, η ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματα περιφέρειας και δήμων για πρόσθετη χρηματοδότηση προς αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών που επλήγησαν από την θεομηνία είναι ελάχιστη,συμπληρώνοντας μια εικόνα εγκατάλειψης πολιτών, επιχειρήσεων και περιοχών στην τύχη τους.

Η ΑΝΑΣΑ επαναφέρει τις προτάσεις της :

  • Απαιτείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου οικονομικών η άμεση και ακατάσχετη χρηματοδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν με 5000 και 8000 ευρώ αντίστοιχα, με σκοπό την κάλυψη άμεσων αναγκών.
  • Άμεση οριοθέτηση των περιοχών ως πλημμυρόπληκτων προκειμένου να ακολουθήσει η έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ για το είδος και το ποσόν της κρατικής αρωγής. Ενίσχυση των επιτροπών καταγραφής για άμεση προώθηση των φακέλων στο υπουργείο.
  • Κρατική αρωγή 100% των ζημιών σε όσους έχουν εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ.
  • Ταχεία παρέμβαση καθαρισμού στα ποτάμια και στα σημεία που έδειξαν ότι πάσχουν, ιδιαίτερα όταν επέρχονται και νέα ισχυρά φαινόμενα.
  • Υποβολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο για έγκριση, βραχυπρόθεσμου  σχεδιασμού για μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στα νησιά, όπου απαιτείται, κατά το πρότυπο που εφαρμόστηκε από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ στην Ζάκυνθο.

Αποτύπωση ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών για τον εντοπισμό ανθρωπογενών παρεμβάσεων που πρέπει να αναστραφούν για την απελευθέρωση της κοίτης τους