Ένα γεγονός που πολλές φορές βάζει εμάς τους ζωόφιλους σε ρόλο απολογητικό και μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση είναι ότι μερικοί ιδιοκτήτες ζώων δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους όταν τα βγάζουν βόλτα.

Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν και στο νησί μας κι ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω πως κάποιος είναι ζωόφιλος, αγαπάει υποτίθεται το σκύλο του αλλά δεν θέλει να έχει καμιά σχέση με τις ακαθαρσίες του.

Μαρία Μαρκάτου – Αλυσανδράτου

Γράφει η Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Τα ζώα δεν μπορούν από μόνα τους να μαζέψουν τα περιττώματα τους.

Αυτή η ευθύνη πέφτει στους ώμους τους δικούς μας που βγάζουμε τα ζωάκια μας για να ξεσκάσουν αλλά δεν μπαίνουμε μετά στο κόπο να καθαρίσουμε, αφήνοντας πίσω μας δυσάρεστα ενθύμια.

Καθημερινά, είμαστε όλοι μάρτυρες της άσχημης εικόνας περιττωμάτων αφημένων ή πατημένων από ανυποψίαστους διαβάτες, στη γέφυρα, στα πεζοδρόμια και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Με την πλαστική σακούλα μπορούμε πολύ εύκολα και υγιεινά να μαζέψουμε τις ακαθαρσίες και με  ένα μπουκαλάκι νερό να ξεπλύνουμε το σημείο ακόμα κι όταν  το ζώο μας απλώς ουρήσει.

Εννοείται ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες είτε ο σκύλος μας κάνει την ανάγκη του σε ένα απόμερο σημείο ενός πάρκου ή δάσους ή σε κοινόχρηστο και πολυσύχναστο χώρο.

Οφείλουμε όλοι μας να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να μην επιτρέπουμε  να μας ασκούν κριτική ή κάποιοι  να βρίσκουν αφορμή να ξεσπούν πάνω στα ανυπεράσπιστα ζώα.

Τέλος, είναι θέμα υγείας, είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα φιλοζωίας, είναι θέμα πολιτισμού και είναι και νόμος που τιμωρείται με αυστηρό πρόστιμο το να μεριμνούμε για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες του σκύλου μας.

πηγή: kefaloniapress