Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
10.9 C
Corfu

Ανησυχία των ερευνητών: Νέα γρίπη των χοίρων με πιθανότητα πανδημίας εντοπίστηκε στην Κίνα

Διαβάστε ακόμα

Έναν νέο τύπο γρίπης των χοίρων που είναι ικανός να προκαλέσει πανδημία ανακάλυψαν ερευνητές στην Κίνα, σύμφωνα με μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PNAS στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Ο νέος αυτός τύπος γρίπης πήρε το όνομα G4 EA H1N1 και γενετικά προέρχεται από το στέλεχος Η1Ν1, που προκάλεσε πανδημία το 2009. «Είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένος ώστε να μολύνει ανθρώπους» δήλωσαν οι συγγραφείς , σε κινεζικά πανεπιστήμια και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, στην μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες.

Από το 2011 έως το 2018, οι ερευνητές έλαβαν 30.000 ρινικά επιχρίσματα από χοίρους σε σφαγεία σε 10 κινεζικές επαρχίες και σε ένα κτηνιατρικό νοσοκομείο, επιτρέποντάς τους να απομονώσουν 179 ιούς της γρίπης των χοίρων. Η πλειοψηφία ήταν νέου τύπου που κυριαρχούσε στους χοίρους από το 2016.

Στην συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα – συμπεριλαμβανομένων σε νυφίτσες, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε μελέτες γρίπης επειδή παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τους ανθρώπους. Το G4 παρατηρήθηκε ότι είναι πολύ μολυσματικό, αναπαράγεται σε ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα στα κουνάβια από ό,τι άλλοι ιοί. Οι δοκιμές έδειξαν επίσης, πως οποιαδήποτε ανοσία κατακτά ο άνθρωπος από την έκθεσή του στην εποχιακή γρίπη, δεν παρέχει προστασία από το G4.
Ο νέος ιός περνά από ζώα σε άνθρωπο – άγνωστο εάν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο

Περισσότεροι από ένας στους 10 εργαζόμενους στους χοίρους είχαν ήδη μολυνθεί, σύμφωνα με εξετάσεις αντισωμάτων που έδειξαν έκθεση στον ιό. Οι δοκιμές έδειξαν επίσης πως το 4,4% του γενικού πληθυσμού φαίνεται επίσης, να έχει εκτεθεί. Ο ιός έχει ήδη περάσει από ζώα σε ανθρώπους αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο – την κύρια ανησυχία των επιστημόνων.

Είναι ανησυχητικό πως η ανθρώπινη μόλυνση του ιού G4 θα προωθήσει περαιτέρω την ανθρώπινη προσαρμογή και θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας πανδημίας στον άνθρωπο» έγραψαν οι ερευνητές. Οι συγγραφείς, μάλιστα, ζήτησαν επείγοντα μέτρα για την παρακολούθηση ατόμων που εργάζονται με χοίρους.

«Διατρέχουμε διαρκώς νέο κίνδυνο»

Ο Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή έρχεται ως ευεργετική υπενθύμιση πως διατρέχουμε συνεχώς τον κίνδυνο νέας εμφάνισης ζωονοσογόνων παθογόνων και πως τα ζώα εκτροφής – με τα οποία οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επαφή από ό,τι με την άγρια ζωή – μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή σημαντικών πανδημικών ιών». Μια ζωονοσογόνο λοίμωξη προκαλείται από ένα παθογόνο που έχει μεταπηδήσει από ένα ζώο σε άνθρωπο.

Την ίδια ώρα, ο κορωνοϊός, η καταγωγή του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη- έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 500.000 ανθρώπων ενώ τα θετικά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Πηγή: iefimerida.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ψάρεψαν τόνο 485 κιλών από το Ιόνιο Πέλαγος (φώτο,βίντεο)

Μία απίστευτη ψαριά πέτυχαν ψαράδες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας καθώς έπιασαν στα δίχτυα τους έναν τόνο βάρους σχεδόν μισού τόνου και μάλιστα χρειάστηκε...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img