Από σήμερα, 15 Νοεμβρίου, ξεκινούν «παραδοσιακά» οι εκδηλώσεις μνήμης στο ΕΜΠ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Κατά το τριήμερο εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι πόρτες του ΕΜΠ θα ανοίγουν στις 9:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 21:00. Την Κυριακή, ωστόσο, οπότε θα κορυφωθούν και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ πέριξ του Πολυτεχνείου, κατά τις 14:00 αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή εκκένωση των χώρων του ΕΜΠ.

Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16:00, την Κυριακή, και, ως είθισται, θα έχει προορισμό την αμερικανική πρεσβεία.

Ανησυχία στο ΕΜΠ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ, μετά την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) εξέφρασε την ανησυχία της εν όψει της κορύφωσης των εκδηλώσεων για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στο ζήτημα επανήλθε χθες ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής, εκφράζοντας, μάλιστα, την αντίθεσή του στην απόφαση της Συγκλήτου του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) να κλείσει το ίδρυμα έως την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή εορτασμού της 17ης Νοέμβρη τονίζει πως οι «εξελίξεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η δράση των δυνάμεων καταστολής με στόχο την τρομοκράτηση του λαού λίγες μέρες πριν από το τριήμερο των εκδηλώσεων για να τιμηθεί η 46η επέτειος από τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973 συνιστούν σοβαρό κίνδυνο» και καλεί τους πολίτες να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πολυτεχνείο επέτειος

Κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπία της Βουλής στο Πολυτεχνείο

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, προς τιμήν της αντιδικτατορικής εξέγερσης της νεολαίας το Νοέμβριο του 1973. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι βουλευτές Γιάννης Καλιάννος από τη ΝΔ, Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25 και Σπύρος Δημοσχάκης από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Βουλής.

«Τη μέρα αυτή τιμάμε τους αγώνες μιας ολόκληρης γενιάς για την αποκατάσταση της δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό της δικτατορίας. Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι ένας διαρκής αγώνας διότι όπως γνωρίζουμε τίποτε δεν είναι δεδομένο», δήλωσε εν συνεχεία ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, κατέθεσε στεφάνι

Από νωρίς το πρωί έφτανε κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο. Αλλοι για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο και άλλοι για να γράψουν συνθήματα στους τοίχους.

Κεραμέως: Το Πολυτεχνείο υπενθυμίζει πως τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο

Μήνυμα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έστειλε στα σχολεία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ άλλων, η υπουργός επισημαίνει στη ότι «τρεις απλές λέξεις – “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” – κατάφεραν να συμπυκνώσουν ό,τι, διαχρονικά, έχει ανάγκη μια κοινωνία για να μπορεί να προοδεύει. Γι’ αυτό και το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό, συνεχίζει να μας διδάσκει και να μας εμπνέει».

Το μήνυμα της υπουργού καταλήγει ως εξής: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας παραμένει, 46 χρόνια μετά, κορυφαίο σύμβολο αντίστασης και αγώνα. Και διαρκής υπενθύμιση ότι τίποτα από όσα έχουν κερδηθεί, με κόπο και θυσίες, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Πορεία Πολυτεχνείου: Ειδικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τις… ταράτσες

Τα περιστατικά των τελευταίων ετών -κυρίως στις μεγάλες επετείου, όπως του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου- με αντιεξουσιαστές να πετούν μολότοφ, κροτίδες και άλλα αντικείμενα από ταράτσες αποτελούν, σήμερα, τον μεγαλύτερο φόβο της ΕΛ.ΑΣ.

Εν όψει της κεντρικής πορείας για το Πολυτεχνείο, την Κυριακή, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχει ετοιμάσει ένα ειδικό σχέδιο για να αποτραπούν οι επιθέσεις από τις ταράτσες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΠΟΑΣΥ, πέρα από το ελικόπτερο και τα drones που θα περιπολούν από αέρος, αναμένεται να γίνονται έλεγχοι σε ύποπτα άτομα που μπαίνουν σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων.

Πηγή : iefimerida.gr