Φωτογραφικά ντοκουμέντα, τηλεφωνικές κωδικοποιημένες συνομιλίες και καταθέσεις, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece από τη δράση της ομάδας των 8 που ανατίναζαν ΑΤΜ για να αρπάξουν χρήματα.

Βασικά μέλη της σπείρας ήταν μια μητέρα με τα δυο της παιδιά και όπως ομολόγησε ο ένας από τους κατηγορούμενους είχε δει στο ίντερνετ πώς ακριβώς έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη φιάλη προπανίου για να προκαλέσουν την έκρηξη και να πάρουν την κασετίνα με τα ευρώ.

Επίσης, στις αποκλειστικές φωτογραφίες του CNN Greece αποτυπώνεται η στιγμή που οι δράστες φτάνουν με κλεμμένες μηχανές έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και αρχίζουν να τοποθετούν τα καλώδια και τις φιάλες με το επικίνδυνο αέριο για να προκαλέσουν την έκρηξη.

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους διαπίστωσαν ότι στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν τις λέξεις με αναγραμματισμό ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί. Μάλιστα σας παραθέτουμε έναν τέτοιο διάλογο με αναγραμματισμό σε λέξεις.

Α.Κ: “που είσαι αδελφέ;”

Π.Γ: “τώρα έρχομαι”

Α.Κ: “έλα”

Π.Γ: “σε τρία πταλε παιρνωπε κι έρχομαι”

Α.Κ: “τι κάνεις;

“Π.Γ: “σε τρια πταλε ρνωτα το μια κι έρχομαι ( σε τρία λεπτά παίρνω το αμάξι και έρχομαι)

Α.Κ: “ποιο ξια ρε;”

Π.Γ: “τσεκα εκει ρε ( εκεί που ήσουν κάτσε)

Εκτός από το ίντερνετ για πληροφορείς σχετικά με το προπάνιο και το πώς μπορείς να προκαλέσεις έκρηξη σε ένα ΑΤΜ, υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία στην οποίο ο ένας από τους δράστες τηλεφωνεί σε κατάστημα με φιάλες προπανίου γιατί δήθεν ψάχνει, για την νόμιμη και επίσημη εργασία του, μία όσο πιο μικρή γίνεται φιάλη με προπάνιο …

Υπάλληλος καταστήματος : “Καλησπέρα παρακαλώ τι θέλετε;”

Κατηγορούμενος “Θέλω μια φιάλη προπανίου”

Υπάλληλος καταστήματος: “Προπάνιο ;”

Κατηγορούμενος: “Ναι, ναι”

Υπάλληλος καταστήματος: “Είσαι στο παλιό μαγαζί μαζί;”

Κατηγορούμενος: “Στο παλιό είμαι, ναι”

Υπάλληλος καταστήματος: “Θα έρθει το παλικάρι τώρα, περίμενε”

Κατηγορούμενος: “Θα έρθει εδώ;”

Υπάλληλος καταστήματος “Ναι, ναι”

Κατηγορούμενος: “Ωραία μπορώ να σου κάνω μια ερώτηση; Πήγα εδώ πιο κάτω σε ένα μάστορα και είχε μια άδεια μπουκάλα με 100 ευρώ και μπορεί λέει να τη γεμίσει προπάνιο. Γίνεται αυτό ρε φίλε;”

Υπάλληλος καταστήματος: “Όχι, όχι η ασετιλίνη γεμίζει μόνο με ασετιλίνη.”

Κατηγορούμενος: “Δεν γεμίζει ε;”

Υπάλληλος καταστήματος: “Όχι, όχι δεν γεμίζει και στο εργοστάσιο να την πάω δεν θα μου τη γεμίσει”.

Κατηγορούμενος: “Δηλαδή εσύ σε μικρό μέγεθος δεν έχεις με τίποτα;”

Υπάλληλος καταστήματος: “Βγαίνουν μόνο σε πολύ μικρές μιας χρήσης κάτι κίτρινες έχεις δει;”

Κατηγορούμενος: “Κάτι κίτρινες ;”

Υπάλληλος καταστήματος: “Το μαπ γκας που λέμε”

Κατηγορούμενος: “Δεν τις ξέρω, γιατί δεν είμαι του επαγγέλματος”

Υπάλληλος καταστήματος: “Είναι μιας χρήσης αλλά δεν είναι ακριβώς προπάνιο, είναι μείγμα ασετιλίνης με προπάνιο”

Κατηγορούμενος: “Έχεις εσύ κάποια στο μαγαζί ;”

Υπάλληλος καταστήματος: “Δεν έχω, αλλά άμα δεις στο ίντερνετ, μαπ γκαζ λέγονται, είναι κάτι πολύ μικρές κίτρινες”.

Αποκαλυπτική όμως είναι και η κατάθεση στις Αρχές ενός από τους συλληφθέντες, ο οποίος ομολογεί όσες επιθέσεις έχει κάνει η σπείρα, ενώ, όπως είπε, στόχος τους είχε γίνει ακόμα και ένα ΑΤΜ στην περιοχή της Άρτας…

“…..το πως ανατινάζεις ένα ΑΤΜ το είδα στο ίντερνετ και είπα να το δοκιμάσω γιατί δεν θα πάθαινε και κανένας τίποτα. Στο χωριό αυτό πήγαμε δυο φορές γιατί την πρώτη φορά δεν προλάβαμε να τη κάνουμε. Τη δεύτερη φορά που πήγαμε, μετά από τέσσερις ημέρες εκεί, προς το τέλος του 2017, πήραμε ένα φορτηγάκι που ήταν αραγμένο σε μια πλατεία και το χρησιμοποιήσαμε για να πάμε στο ΑΤΜ που ήταν σε μια τράπεζα. Εκεί, εγώ χρησιμοποίησα τη μπουκάλα οξυγόνου, που είχαμε φέρει, και καλώδια, που είχα συνδέσει, και αφού άνοιξα την κάνουλα της μπουκάλας με σωληνάκι, έβαλα αέριο στο κενό που έχει το ΑΤΜ και που βγαίνουν τα λεφτά. Με το τέιζερ κάναμε σπινθήρα και το ΑΤΜ ανατινάχθηκε.

Στα μέσα του Γενάρη του 2018 ανατινάξαμε ένα ΑΤΜ στη Δάφνη. Το ΑΤΜ βρισκόταν έξω από ένα σούπερ μάρκετ. Σε αυτό πήγα εγώ με κλεμμένη μηχανή, που μας είχε φέρει ένα άλλο άτομο. Από αυτό το ΑΤΜ πήραμε λεφτά και, αν θυμάμαι καλά, ήταν παραπάνω από 50.000 ευρώ, τα οποία μοιραστήκαμε. Τη μηχανή την αφήσαμε κάπου στα Πετράλωνα. Μετά από 5 ή 6 ημέρες κάναμε άλλα δυο ΑΤΜ σε Βάρη και Βάρκιζα δεν τα καταφέραμε να πάρουμε τα λεφτά στη μια περίπτωση δεν μπορέσαμε να μπούμε στην τράπεζα γιατί είχε αλεξίσφαιρα τζάμια”΄.