Ένα μικρό βρετανικό σύστημα Υγείας, το NHS της Αγγλίας, επιχειρεί να στήσει και στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας. Με βασικούς πυλώνες του Βρετανικού Συστήματος Υγείας, επιδιώκεται η μετεξέλιξη του ΕΣΥ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εξέλιξη της ιατρικής αλλά και από την ανάγκη να εξοικονομηθούν πόροι από τα κρατικά ταμεία. Ηδη όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», έχει γίνει φύλλο και φτερό το σύστημα ποιότητας και ελέγχου που εφαρμόζεται στην Αγγλία, ώστε να υιοθετηθούν πολλά σημεία του και στο ελληνικό ΕΣΥ.

Το συγκεκριμένο σύστημα επιλέχθηκε, καθώς υπάρχει εμπειρία εξαιτίας των πολλών χρόνων εφαρμογής του, ενώ είναι πλέον γνωστά και τα λάθη του ώστε να μπορέσουν να αποφευχθούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στην ελληνική version.

Ο βασικός άξονας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο που θα εφαρμοστεί θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και στον εσωτερικό έλεγχο που θα διεξάγεται από ειδικούς επιστήμονες, τόσο Έλληνες όσο και ξένους. Το έργο ελέγχου και διαχείρισης θα αναλάβει το δημόσιο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), το οποίο ήδη σήμερα παρέχει υπηρεσίες στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δίνοντας εγκρίσεις και πιστοποιήσεις ποιότητας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα ενταχθούν σε ένα μητρώο.

Ήδη έχουν γίνει επαφές με Έλληνες ειδικούς, ενώ έχουν βολιδοσκοπηθεί και καθηγητές πανεπιστημίου από το εξωτερικό, ώστε να συνδράμουν στους ελέγχους στα νοσοκομεία. Μέσα από το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων, στο οποίο θα εγγραφούν ημεδαποί και αλλοδαποί επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, καθηγητές ΑΕΙ ή διακεκριμένοι ερευνητές σε ερευνητικά ιδρύματα, κατά προτίμηση -όπως λένε πηγές- με εμπειρία σε θέματα αξιολόγησης και σε θέσεις διοίκησης, θα επιλέγονται οι ελεγκτές για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Το ακριβές πλαίσιο ελέγχου θα είναι προϊόν διαβούλευσης με την ιατρική κοινότητα και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το αργότερο τον Δεκέμβριο

Το νέο σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου απόδοσης όλων των Μονάδων Υγείας αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ηδη ομάδα εργασίας έχει ξεκινήσει να καταγράφει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για το ΕΣΥ. Στόχος είναι να ξεκινήσει το νέο σύστημα ελέγχου τους πρώτους μήνες του νέου έτους, εφόσον θα έχουν αναλάβει και όλοι οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερωθούν σε χρόνο-εξπρές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα που διοικούν.

Αυτό πάντως που θεωρείται ότι θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί τόσο ο δημόσιος τομέας της υγείας όσο και ο ιδιωτικός είναι το γεγονός ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης θα αξιοποιηθεί και από τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τους σημερινούς σχεδιασμούς. Ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας με 5,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του θα αξιοποιεί τα στοιχεία ελέγχων ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται τιμές με ιδιώτες παρόχους. Τα δεδομένα αναμένεται να αξιοποιηθούν κυρίως για τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κάνει συμβάσεις για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του.

πηγή : ethnos.gr