Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

19 Απριλίου 2024
17.9 C
Corfu

Χαιρετισμός της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου στην 102η Σύνοδο Πρυτάνεων

Διαβάστε ακόμα

Χαιρετισμό στην 102η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων που πραγματοποιείται στο νησί μας απηύθυνε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου. Η κ. Υδραίου έκανε μικρή αναδρομή στην ιστορία της Κέρκυρας και χαρακτήρισε τιμή για το νησί μας την διεξαγωγή της Συνόδου. Εξάλλου, παράλληλες με την Σύνοδο δραστηριότητες, τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου. Η Δήμαρχος επεσήμανε  ότι ο Δήμος ενισχύει τη συνεργασία του με το Ιόνιο Πανεπιστημίου μέσα και από την υπογραφή των πρόσφατων μεταξύ τους μνημονίων και τόνισε ότι θα στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διασύνδεσής της με την τοπική κοινωνία. Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Δημάρχου έχει ως ακολούθως:

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

 

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Κέρκυρα για τις εργασίες της 102ης  Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και συγχαίρω το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την σπουδαία αυτή διοργάνωση.

Αποτελεί μεγάλη τιμή και ικανοποίηση, η διεξαγωγή της εκδήλωσης αυτής  στον τόπο μας. Ένας τόπος εμβληματικός, που είχε την ευλογία να βρεθεί στο σταυροδρόμι διαφόρων λαών, επιρροών και πολιτισμών και ευτύχησε να αναπτύξει, αλλά και να αφομοιώσει ιδέες, καλλιτεχνικά ρεύματα αλλά και επιστήμες, διαμορφώνοντας ένα ιδιότυπο πνευματικό κίνημα. Ένα κίνημα, το οποίο προέβαλλε τις ιδέες της ευρωπαϊκής αναγεννησιακής κουλτούρας και  μεταλαμπάδευσε στους Κερκυραίους, τα νάματα του ευρωπαϊκού και στη συνέχεια του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Ένα νησί με έντονο πνευματικό αποτύπωμα, απότοκο των φιλελεύθερων δυτικοευρωπαϊκών ιδεών των αρχών του 19ου αιώνα που ανέπτυξε κοινωνικό, μορφωτικό και πολιτικό χαρακτήρα κατέχοντας σημαντική θέση στην πνευματική και κοινωνική ζωή του Ιόνιου χώρου.

‘Eνα πλήθος γεγονότων, ιστορικών συμβάντων και «πεφωτισμένων» ανθρώπων που αλληλεπίδρασαν με δημιουργικότητα και εξωστρέφεια στο ρου της ελληνικής ιστορίας, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στον χώρο της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Η παιδεία των Επτανήσων που ήρθε σε γόνιμη επαφή με την αντίστοιχη δυτική κουλτούρα άλλαξε το γενικότερο κλίμα του συντηρητισμού στην ελεύθερη Ελλάδα και στο σημείο αυτό, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην διάρθρωση των δομών και την προώθηση του συστήματος της εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά, όπως άλλωστε το έπραξε αργότερα ως Κυβερνήτης στην Ελλάδα. Καταλυτικό ρόλο επίσης, στην ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης, διαδραμάτισε  ο Λόρδος Γκίλφορντ, που ίδρυσε στην Κέρκυρα, την «Ιόνιον Ακαδημία», το πρώτο ευρωπαϊκού τύπου Πανεπιστήμιο, με τέσσερις σχολές: θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Φιλοσοφίας ενώ λειτούργησε φοιτητικό εστιατόριο και φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Τέλος κατέθεσε στην Ακαδημία την μεγάλη συλλογή βιβλίων, εντύπων και χειρογράφων που κατείχε, ώστε με δωρεές επιφανών Ελλήνων και Φιλελλήνων, να δημιουργηθεί μια μεγάλη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

 

Η λαμπρή αυτή παρακαταθήκη, η οποία σηματοδότησε την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, αποτέλεσε και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί εστία προόδου και εξωστρέφειας και συνιστά  έναν στέρεο πυλώνα για την προβολή της τοπικής μας ιστορίας, την ανάδειξη της ιόνιας πολιτισμικής παρακαταθήκης και την αξιοποίησή της για το κοινό μας μέλλον.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι μεγάλη τιμή και χαρά που σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας, τους ανώτατους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, που σε μία περίοδο γενικευμένης κρίσης, καλούνται να συνδιαμορφώσουν  ένα σύστημα  εκπαιδευτικής λειτουργίας το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης  με δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Αντιλαμβανόμενοι τη γνώση, την έρευνα και τη παιδεία ως παγκόσμια και οικουμενικά αγαθά, όλοι μαζί, οφείλουμε να μοιραστούμε ένα κοινό όραμα, επιδιώκοντας την συνεχή  αναβάθμιση του χώρου της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ελληνικού πανεπιστημίου, ώστε να καταστεί ένας ισχυρός, σύγχρονος και προοδευτικός πόλος έλξης για τους φοιτητές, με αναγνωρίσιμη ταυτότητα και ανταγωνιστικό χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ακαδημαϊκή κοινότητα που θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον να προωθεί ένα  σύστημα αξιών, βασισμένο στην   εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία,  με ήθος και δικαιοσύνη, δίνοντας ίσες ευκαιρίες και εφαρμόζοντας την αξιοκρατία, αλλά και την λογοδοσία του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία.

Από τη θέση της Δημάρχου, θέλω να τονίσω ότι το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος μάθησης, γνώσης και έρευνας αλλά και διασύνδεσης με τον τοπικό κοινωνικό και παραγωγικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό, βασική μου επιδίωξη ήταν η συγκρότηση ενός στενότερου πλαισίου συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και για τον λόγο αυτό, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι πρόσφατα υπεγράφη    μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου και να διαβεβαιώσω ότι η δημοτική αρχή, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των φοιτητών, στις ικανότητες των ακαδημαϊκών και στο ζήλο του προσωπικού των Πανεπιστημίων, θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.»

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Θάνατος άνδρα στην Κεφαλονιά

Τις βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή της Κεφαλληνίας ενημερώθηκε από το Α.Τ. Αργοστολίου, ότι 72χρονος ημεδαπός αισθάνθηκε αδιαθεσία...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img