Αισιόδοξος για τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Σταμάτας και της Ροδόπολης εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας – Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Παραμένουν σε ετοιμότητα επίγειες και εναέριες δυνάμεις, υπό το φόβο αναζωπυρώσεων – Έκκληση Χρυσοχοΐδη στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί αυτές τις μέρες.  

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μέτωπο είναι σε ύφεση, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και την Αστυνομία να παραμένουν σε επιφυλακή.

Το λόγο πήρε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά και για υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές υπόπτων ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρησμό. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, περίπου 20 σπίτια έχουν καεί καμένα ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Υπενθυμίζουμε πως επί τόπου επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 45 οχήματα, 12 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη μαζί με το ρωσικό BERIEV-200. Την επιχείρηση συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Η κατάσταση τις τελευταίες ώρες δείχνει να βελτιώνεται, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να οριοθετήσουν το πύρινο μέτωπο.

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης της Ροδόπολης στην ΕΡΤ, περίπου 20 σπίτια έχουν καεί ή υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ λίγο πριν τις 17:00 δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι πρόκειται για εμπρησμό. Όπως ανέφερε ο Αρχηγός του Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση κατάσβεσης, η προσπάθεια που γίνεται είναι να οριοθετηθεί η φωτιά και να προστατευθούν τα σπίτια.

Επιπλέον έχουν ενισχυθεί και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή.

Δείτε τις δυνάμεις που επιχειρούν:

Σε κατάσταση ετοιμότητας το ΕΚΑΒ στη βορειοανατολική Αττική με εντολή Κικίλια

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας ΕΚΑΒ και υγειονομικές δομές στη Βoρειοανατολική Αττική, με αφορμή την φωτιά που ξέσπασε στη Σταμάτα Αττικής.

Προειδοποίηση meteo.gr – «Θα επιδεινωθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες»

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες και μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και η ένταση των Β/ΒΑ θα φτάσει τα 6 Bf (Εικόνα 2).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαθέσιμη καύσιμη ύλη της περιοχής βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ευφλεκτότητας, όπως αυτή εκτιμάται με βάση το περιεχόμενο της υγρασίας της.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ΕΑΑ – meteo.gr, η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δασική έκταση, πολύ κοντά σε ζώνη μίξης με αστικές περιοχές.

 

 

 Newsbomb.gr