Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες με τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη  –Βελτιωμένη εικόνα και στον συνδυαστικό χάρτη – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το testing -με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους- βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τους νεότερους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η χώρα βρίσκεται εκ νέου στο «πράσινο» ως προς τον δείκτη θετικότητας (κάτω από 4%), ενώ καλύτερη είναι η εικόνα και στον σύνθετο δείκτη για τις τελευταίες 14 ημέρες.

 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον σύνθετο δείκτη, η χώρα είναι στο «πορτοκαλί», με την Ήπειρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να είναι στο «κίτρινο». Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα βρισκόταν στο «πορτοκαλί», με την Αττική και περιοχές στη δυτική Μακεδονία να είναι τότε στο «κόκκινο».

Ο σύνθετος δείκτης περιλαμβάνει τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών, τον ρυθμό των τεστ και τη θετικότητα.

ecdc-sto-prasino-i-ellada-se-thetikotita-kai-test0
Σύνθετος δείκτης. Περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα, θετικότητα και ρυθμό τεστ. Πηγή: ECDC

Σε ο,τι αφορά τον ρυθμό της διενέργειας τεστ, η χώρα βρίσκεται μεταξύ αυτών που πρωτοπορούν στην Ε.Ε.

ecdc-sto-prasino-i-ellada-se-thetikotita-kai-test2
Ρυθμός διενέργειας τεστ. Πηγή: ECDC

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σχολεία: «Φρένο» στη διασπορά από τα self tests

Kαλή είναι η εικόνα και στη θετικότητα, τη στιγμή που η πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης βρίσκεται στο «κίτρινο».

ecdc-sto-prasino-i-ellada-se-thetikotita-kai-test4
Θετικότητα. Πηγή: ECDC

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).

ecdc-sto-prasino-i-ellada-se-thetikotita-kai-test6
Ποσοστό δηλωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και θετικότητα, τις τελευταίες 14 ημέρες. Πηγή: ECDC
ecdc-sto-prasino-i-ellada-se-thetikotita-kai-test8
Ποσοστό δηλωμένων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Πηγή: ECDC

 

Εμβόλιο: Σχεδόν 17 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα

Στο μεταξύ, η Ευρώπη παρέλαβε και χορήγησε σχεδόν 17 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση του ECDC.

Συνολικά 134 εκατ. δόσεις έχουν αποσταλεί σε χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), που αντιστοιχούν σε 35,9 δόσεις ανά 100 κατοίκους, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

 

Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο, το 23,3% των ενηλίκων στην Ε.Ε. και τον ΕΟΧ είχαν λάβει μια πρώτη δόση έως την περασμένη Κυριακή, ενώ το 8,4% έχει εμβολιαστεί πλήρως, όπως τονίζει το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το 62% των Ισραηλινών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Το ποσοστό αυτό στη Βρετανία φτάνει το 49% και στις ΗΠΑ το 40%, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World In Data.