Σε ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Τετάρτης 24-11 ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρης Μπιάγκης τοποθετήθηκε στην συζήτηση με θέμα «την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο- Πράσινη Ενεργειακή μετάβαση για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση και βίντεο με την ομιλία του βουλευτή:

 

 

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Τετάρτης 24-11-2021 κατά τη συζήτηση για «την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο- Πράσινη Ενεργειακή μετάβαση για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές».

Βασικά σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:

► Όταν μιλάμε για «Νησιωτικότητα οφείλουμε πρωτίστως να εξετάζουμε τις ιδιαιτερότητες και την διαφορετικότητα που συνεπάγεται ο όρος αυτός. Είναι επίσης σημαντικό να μελετήσουμε και πόσο «παραμελημένα»  και «εγκαταλελειμμένα» είναι τα νησιά μας.

► Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μία «Πράσινη Ενεργειακή μετάβαση με ενεργειακή αυτοτέλεια», με παράλληλη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πάντα με πολιτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ας ξεκινήσουμε πιλοτικά από τα μικρά νησιά μας.

► Την ώρα που καλούμαστε να σχεδιάσουμε το «αύριο», αδυνατούμε, δυστυχώς,  να διαχειριστούμε το «σήμερα» και τις «ανάγκες» του.

► Στην Κέρκυρα, με το τεράστιο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης, η ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζει τεράστια και σωρευμένα προβλήματα που όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί-παρά τις υποσχέσεις-αλλά χρόνο με το χρόνο οξύνονται.

► Τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού, πεπαλαιωμένα δίκτυα, υψηλές ανάγκες ζήτησης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες, έντονα καιρικά φαινόμενα τους χειμερινούς μήνες, καθιστούν «προβληματική» την ενεργειακή καθημερινότητα.

► Όταν χρειάζονται 3 έως 6 μήνες για την ηλεκτροδότηση μιας επιχείρησης γίνεται αντιληπτό στον καθένα το μέγεθος της ενεργειακής υστέρησης σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Κλείνοντας, ο κ. Μπιάγκης τόνισε ότι «επιβάλλεται η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τα νησιά που θα εμπεριέχει όλα όσα προβλέπει η «Νησιωτικότητα», με παράλληλη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ