Το πέρασμα της θεομηνίας «Μπάλλος» από το νησί της Κέρκυρας άφησε πίσω του καταστροφές και συντρίμμια. Οι Κερκυραίοι ζήσαμε στο πετσί μας την «ετοιμότητα» της κρατικής μηχανής που επικοινωνούσαν οι υπεύθυνοι με έμφαση, στόμφο και περισσή έπαρση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλες τις προηγούμενες μέρες. Χρειάστηκαν μόνο μερικές ώρες βροχόπτωσης για να πέσουν οι υποσχέσεις τους σαν τραπουλόχαρτα από το πέρασμα των καιρικών φαινομένων που έπληξε βάναυσα την περιοχή μας.

Από το οδικό δίκτυο και τις περιοχές, τις επιχειρήσεις, τα σπίτια και τις περιουσίες που έμειναν στο έλεος της κακοκαιρίας, από τους απροστάτευτους πολίτες που απεγκλωβίστηκαν ακόμα και με εναέρια μέσα την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, από τις ελλείψεις στις υποδομές και τους καθαρισμούς αυτών, από τα πρόχειρα έργα και τις διακοπές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, μέχρι τους εγκλωβισμούς μαθητών και εκπαιδευτικών σε πλημμυρισμένα και κατεστραμμένα σχολικά κτήρια. Η κρατική μηχανή σε τοπικό επίπεδο απέδειξε περίτρανα την ανυπαρξία και την έλλειψη σχεδιασμού της.

Στο έλεος της κακοκαιρίας και η πολιτιστική μας κληρονομιά, μέρος της οποίας είδαμε να καταρρέει, ευτυχώς χωρίς θύματα, στην περιοχή του Γυμναστηρίου του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου.

Είναι επιβεβλημένο, τώρα, να θέσουμε επιτέλους τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Να περιφρουρήσουμε τον πλούτο της περιοχής μας με συντονισμένο σχέδιο και αλλαγή πολιτικής που αφορά τα μνημεία και τον πολιτισμό μας, πριν η επόμενη καταιγίδα ρίξει κάποιο άλλο κομμάτι από κάποιο φρούριο ή κάποιο από κάποιο μνημείο. Να σταματήσει επιτέλους η γενικευμένη άρνηση και οι χρονοβόρες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και η εκτελεστική εξουσία της περιοχής μας (Περιφέρεια, Δήμοι) να αναλάβει τις επιβεβλημένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της χάραξης μιας νέας πολιτικής για την εξασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές, για τις περιουσίες αλλά και για την πολιτιστική μας κληρονομιά υπαρκτός. Οι ευθύνες πλέον είναι μεγάλες και οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν άμεσες.