Μ ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Κέρκυρας κ Δημήτρης Μπιάγκης αναφορικά για το ΓΝΚ. Στην ανακοίνωση επισημαίνει:

Επίκαιρη Ερώτηση Δ. Μπιάγκη

Η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 987/9-9-2022 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημητρίου Μπιάγκη  με θέμα: «Επαναπροκηρύξεις άγονων διαγωνισμών προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού για τις δομές της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κέρκυρας» συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Δευτέρας 19-9-2022 με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Ασημίνα Γκάγκα.

Βασικά Σημεία της Πρωτολογίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:

► Δυόμιση μήνες μετά από την ένταξη της ΠΕ Κέρκυρας, στην Α΄ ζώνη των Άγονων και Προβληματικών περιοχών των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου 40 του Π.Δ. 131/1987, επιβάλλεται να δούμε και να αξιολογήσουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της ένταξης που καθυστέρησε δυο ολόκληρα χρόνια σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

► Είναι, λοιπόν, σημαντική η αλλαγή του σκηνικού στις προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, μέχρι πρότινος, κατάφερνε να έχει ενδιαφερόμενους στις μισές θέσεις από όσες προκήρυσσε και να αποτελεί πρώτη επιλογή μόνο για το 1/5 των θέσεων αυτών. Εντούτοις, στον πρόσφατο διαγωνισμό για την πλήρωση οκτώ (8) θέσεων ιατρών κατέγραψε συμμετοχή υποψηφίων σ’ όλες τις θέσεις που προκηρύχθηκαν, με πρώτη επιλογή το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας σε ποσοστό 70% όταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς τα ποσοστά πλησίαζαν μετά βίας το 25%.

► Το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι πρωταθλητής σε κενά ιατρών πανελλαδικά.  Από τις 140 θέσεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων, είναι καλυμμένες οι 75 θέσεις με μόνιμο προσωπικό, ενώ στο Νοσοκομείο υπηρετούν 24 επικουρικοί ιατροί και 2 με μπλοκάκι. Η πληρότητα της δομής σε ιατρικό προσωπικό δεν φθάνει το 70% και τα οργανικά κενά αγγίζουν τις 40 θέσεις. Κι όλα αυτά, σ’ ένα οργανόγραμμα που ουδεμία σχέση έχει με τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου μας. Αρκεί μόνο να συνυπολογίσουμε, ότι ο πραγματικός πληθυσμός του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται.

Ενώ οι υποσχέσεις για νέες προσλήψεις καλά κρατούν, διαπιστώνεται τελικά ένα μέρος αυτών που ανακοινώνονται να καταλήγουν σε θέσεις στους διαγωνισμούς. Οι 13 θέσεις γίνονται 12, οι 12 θέσεις γίνονται 8. Την ίδια ώρα, μεγάλες κλινικές του Νοσοκομείου μας, όπως η Παθολογική, αδυνατούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει, οι εργαζόμενοι αγωνιούν, η κοινωνία της Κέρκυρας αιμορραγεί καθώς παραμένει πρωταθλήτρια στις διακομιδές στα γειτονικά τριτοβάθμια Νοσοκομεία με 250 διακομιδές με καρδιολογικά προβλήματα κάθε χρόνο τουλάχιστον.

Από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και σήμερα καταγράψαμε 16 άγονες θέσεις ιατρών (Διευθυντών, Επιμελητών Α & Β) σε κρίσιμες ειδικότητες για το Νοσοκομείο όπως: Παιδιατρική, Παθολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, Χειρουργικής, Ψυχιατρικής, θέσεις που αποτελούν το 10% των συνολικών οργανικών θέσεων.

 

► Για τους παραπάνω λόγους, κυρία Υπουργέ, προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για να μου απαντήσετε, λοιπόν:

 

-Εάν προτίθεται και πότε το Υπουργείο Υγείας να προβεί στην άμεση επαναπροκήρυξη όλων των άγονων θέσεων υγειονομικού προσωπικού για την Π.Ε. Κέρκυρας καθώς η διαδικασία αυτή, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφέρει καρπούς και αποτελεί μια διαφορετική και ανεξάρτητη διαδικασία από τις σχεδιαζόμενες προκηρύξεις του Υπουργείου για την περιοχή;

 

 

                                   Ο κ. Μπιάγκης τόνισε επίσης ότι:

► Ξεπερνώ την «μικροπολιτική» των θέσεων που ενώ θα έπρεπε να προκηρυχθούν 12, εν τέλει προκηρύχθηκαν 8 και επιστρέφω στον άδικο αποκλεισμό της Κέρκυρας από την προκήρυξη του 2020 που αφορούσε δεκαέξι (16) άγονες θέσεις ιατρών.

► Αιτούμαι, λοιπόν, μέσω της σημερινής Επίκαιρης Ερώτησης να επιταχύνουμε την διαδικασία επαναπροκήρυξης των άγονων αυτών θέσεων, καθώς υπάρχουν ειδικότητες που είναι καθοριστικές για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Θα σας αναφέρω, επί παραδείγματι και χαρακτηριστικά, ελλείψει σχετικού χρόνου, την κλινική της Παθολογίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

► Οφείλετε να κινήσετε άμεσα σε συνεργασία με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 6η ΥΠΕ τις διαδικασίες για τις άγονες αυτές προκηρύξεις.

► Επαναπροκηρύξτε, λοιπόν τώρα, όλες τις θέσεις ιατρών. Εκμεταλλευτείτε την ευνοϊκή συγκυρία της ένταξής μας στην Α΄ Προβληματική ζώνη, δώστε στο Νοσοκομείο μας, τη δυνατότητα να στελεχωθεί και να θωρακιστεί υπηρεσιακά. Μία ολόκληρη κοινωνία, η κοινωνία της Κέρκυρας αυτή τη στιγμή αγωνιά για το νοσοκομείο της και περιμένει άμεσα απτές και γρήγορες λύσεις.

► Τουλάχιστον 250 καρδιολογικά περιστατικά χρήζουν διακομιδών στα γειτονικά Νοσοκομεία.

* Στην τοποθέτησή  της, η Αναπληρώτρια Υπουργός, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, μίλησε για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να προκηρύξει τις άγονες θέσεις. Εντούτοις, δεν δεσμεύτηκε χρονικά, ούτε παρουσίασε κάποιο χρονοδιάγραμμα, παρά το γεγονός ότι  αναγνώρισε δημοσίως ότι η προκήρυξη άγονων θέσεων είναι μια διαφορετική διαδικασία, για την οποία δεν χρειάζεται η συμμετοχή και η άδεια του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

*Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=zz2kgCAKh-4