“Καταπέλτης” είναι για τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας το πόρισμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την κατάσταση, που επικρατεί στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής στη Λευκίμμη.

Η έκθεση -μετά την αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου- της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Π.Ι.Ν. επί της ουσίας αφήνει ακάλυπτο το ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Κέρκυρας και δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα βάσει συγκεκριμένων -και πολύ αυστηρών!- προϋποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ενδεικτικά, στο πόρισμα-“φωτιά” αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τουλάχιστον 1.500 δέματα επεξεργασμένου απορρίμματος τοποθετήθηκε περιμετρικά της μεμβράνης, εκτός του κυττάρου.

Μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα, η οποία ανέρχεται στο 20% (!) του συνολικού τοποθετημένου υπολείμματος, αφορά δέματα, τα οποία είναι σχισμένα και έχουν καταστραφεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. έχει βάσει νόμου το περιθώριο των πέντε ημερών για ν’ απαντήσει στο πόρισμα της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Π.Ι.Ν.