Η πρόσφατη απόφαση του  ΔΣ  του νοσοκομείου  να μετακινηθεί η ορθοπεδική στον 4ο  όροφο (εκεί που μέχρι σήμερα βρίσκεται η ΜΕΛ)  προκαλεί σοβαρά ερωτήματα  καθώς στο χώρο αυτό δημιουργήθηκε  ο θάλαμος αρνητικής  πίεσης  που αποτρέπει τη διασπορά ιών και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα interreg  με το ποσό των 58.000 ευρώ,  αλλά και αντιδράσεις από τους διευθυντές των χειρουργικών κλινικών του νοσοκομείου.

Το ΔΣ σε πρόσφατη συνεδρίασή του  αποφάσισε την υλοποίηση  παλαιότερης απόφασης  για μεταφορά της ορθοπεδικής κλινικής στον 4ο όροφο , κοντά στη χειρουργική κλινική (αρνητικά ψήφισε ο Γ. Τριανταφυλλούδης).  Απόφαση που είχε ληφθεί  επί θητείας Κακαβίτσα το 2018 και επικαιροποιήθηκε το 2019.

Ο πρώην διοικητής του ΓΝΚ Φ. Κακαβίτσας  θεωρεί τη συγκεκριμένη  απόφαση άστοχη καθώς όπως επισήμανε τα δεδομένα στο νοσοκομείο έχουν αλλάξει μετά τη πανδημία  και δε νοείται  ένας ασθενής με  λοίμωξη  να περνά μέσα από την ορθοπεδική κλινική  με κίνδυνο να διασπείρει τον ιό.

Την ίδια ώρα η απόφαση αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση των διευθυντών χειρουργικής κλινικής,  Ουρολογικής , ΩΡΛ , οφθαλμολογικής  και νευροχειρουγικού τμήματος.
Η αντίθεση των διευθυντών των χειρουργικών κλινικών του 4ου ορόφου κατατέθηκε εγγράφως με αρ. πρωτ 2204-27-01-2023. Όπως αναφέρουν πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ τη μεταφορά της Μονάδας ειδικών λοιμώξεων στο χώρο της Β χειρουργικής και τη λειτουργία της ορθοπεδικής στον συγκεκριμένο χώρο.

Η κλειστή πτέρυγα στην οποία αναπτύχθηκε η ΜΕΛ αποτελεί χώρο της Β’ χειρουργικής κλινικής η οποία θα στέγαζε τις λοιπές χειρουργικές ειδικότητες.

Η χειρουργική κλινική λειτουργεί καθημερινά σε γενική εφημερία και υποδέχεται ασθενείς προγραμματισμένους για τακτικές επεμβάσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμά την ασφυκτική λειτουργία της κλινικής από άποψη διάθεσης κλινών με αποτέλεσμα τη μετατροπή της τετράκλινων θαλάμων σε πεντάκλινα  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μετά τη πανδημία covid -19 παρατηρείται αθρόα προσέλευση ασθενών με χειρουργικές παθήσεις που χρήζουν αντιμετώπισης στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού και δημιουργείται επιτακτικά η ανάγκη επέκτασης του αριθμού κρεβατιών της κλινικής.
Το σχέδιο για μεταφορά της ορθοπεδικής κλινικής στο χώρο αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη διακίνηση των κλινών και τη  λειτουργία των κλινικών.

Ως εκ τούτου, οι διευθυντές των χειρουργικών κλινικών, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στην αυθαίρετη όπως χαρακτηρίζουν απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς καμία διαβούλευση του χειρουργικού τομέα , χωρίς καμία ενημέρωσης των διευθυντών των χειρουργικών κλινικών ή άλλης απόφασης της επιστημονικής επιτροπής.

Ζητούν την άμεση ανάπτυξη της χειρουργικής κλινικής στο χώρο που καταλαμβάνει τώρα η ΜΕΛ αμέσως μόλις εκλείψει η ανάγκη λειτουργίας της.

Τέλος, ζητούν να συζητηθεί το θέμα μόλις αναλάβει η νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου και να μη προβεί το παρών ΔΣ σε βιαστικές αποφάσεις που πιθανώς θα βλάψουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.