Παιδικοί Σταθμοί: «Συντεχνιακή αντίληψη ΚΕΔΕ – ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπαίζει γονείς και εργαζόμενους με την δήθεν καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Χωρίς τις απαραίτητες δομές, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, χωρίς πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για χρηματοδότηση, στην πραγματικότητα υπονομεύει ένα πάγιο αίτημα να αναλάβει το κράτος υποχρεωτικά την προσχολική εκπαίδευση των παιδιών στην ηλικία 4-6.
Από την άλλη πλευρά ΚΕΔΕ-πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο που στην πραγματικότητα αντί να διεκδικήσει τη διατήρηση και επέκταση των δομών, ποντάρει στην υφιστάμενη κατάσταση των VOUCHER, του ΕΣΠΑ των έκτακτων υπάλληλων και προβάλουν το αντιδραστικό αίτημα της καθολικότητας αντί της υποχρέωσης του κράτους. Της «δυνατότητας» τάχα του γονιού να επιλέγει δομές, αντί της υποχρέωσης του κράτους να τις παρέχει. Αλήθεια προτείνουν να υπάρχει καθολικότητα και ελεύθερη επιλογή και σε άλλες δομές του δημοσίου???
Έτσι με μια συντεχνιακή αντίληψη έχουν συμμαχήσει:

  • Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ που ήταν ο εχθρός της επαναφοράς του εξαώρου και οπαδοί στο να είναι ανοικτοί οι παιδικοί σταθμοί το καλοκαίρι και τις γιορτές. Που θέλουν να πάρουν και τα νηπιαγωγεία στους δήμους.
  • Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια πρόσωπα το 2007 ήταν υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, για αυτό όταν πήραν το 2006 τα παιδιά ηλικίας 5 χρονών από τους παιδικούς σταθμούς δεν άνοιξε ρουθούνι. Άλλαξαν θέση τώρα μήπως και μαζέψουν ψήφους για το Συνέδριο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.
  • Η ηγεσία της ΠΑΣΥΒΝ που αποτελείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποσπασμένα σε γραφεία βουλευτών και ευρωβουλευτών.
  • Και όχι τυχαία σε αυτό το μέτωπο έχει συμπαραταχτεί και η ένωση ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Κανείς τους δεν λέει κουβέντα:

  • Για τη ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των συναδέλφων του ΕΣΠΑ.
  • Για το κλείσιμο δημοτικών παιδικών σταθμών που θα φέρει ο νόμος για τις προδιαγραφές αδειοδότησης.
  • Για τη κατάργηση των τροφείων.
  • Για τη κατάργηση των VOUCHER.
  • Για την ανάγκη ικανοποίησης των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και των νέων ζευγαριών με την ίδρυση νέων σταθμών με δημόσιο χαρακτήρα και μόνιμο προσωπικό.
  • Για την αναβάθμιση των σπουδών και την εξομοίωση των πτυχίων.

Η ΔΑΣ – ΟΤΑ καλεί τις συναδέλφισσες – συναδέλφους του κλάδου, τα συνδικάτα και τις ενώσεις γονέων να αναδείξουν αυτό το πλαίσιο πάλης, γιατί απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών για παροχή υπηρεσιών προσχολικής αγωγής με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος.

Κάθε άλλη λογική, (…παρά τις επιμέρους ειλικρινείς ανησυχίες που αναπτύσσονται), παραπέμπει σε συντεχνιακά αδιέξοδα, στην διαιώνιση της υποβάθμισης του συνόλου των υφιστάμενων δημόσιων προσχολικών δομών (παιδικών σταθμών – νηπιαγωγείων), στο παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, στην διαρκή ανασφάλεια – ομηρία των συμβασιούχων και αναπληρωτών με την ανακύκλωση της ανεργίας των διαφόρων προγραμμάτων απασχόλησης.

Εκείνοι που όμως που θα συνεχίσουν  να ωφελούνται απ’ την κατάσταση αυτή  θα είναι οι ιδιώτες επιχειρηματίες που πουλάνε την προσχολική αγωγή ως ακριβό εμπόρευμα, αποκλειστικά για δικό τους όφελος και κέρδη  και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Ας μη τους κάνουμε τη χάρη !

Το σύνολο των παιδιών της λαϊκής οικογένειας δικαιούται σύγχρονη ποιοτική προσχολική αγωγή δημόσια και δωρεάν. Η προσχολική αγωγή – εκπαίδευση είναι ζήτημα ανάγκης και όχι πολυτέλειας.

Είναι ώρα να απαιτήσουμε, το κράτος ν’ αναλάβει την ευθύνη ολοκληρωτικά, με πόρους, μέσα, σύγχρονα κτήρια και αποκλειστικά μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.


Έξω οι ιδιώτες επιχειρηματίες απ’ την προσχολική αγωγή.