Την απόφαση να στηθούν δέκα κάλπες για την υπόθεση της Novartis, μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, πήρε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αφού νωρίτερα είχε λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη διαδικασία που προβλέπεται.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής (για δέκα κάλπες) έλαβε 14 ψήφους (από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ), ενώ η πρόταση της αντιπολίτευσης για μια κάλπη, με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή μη προανακριτικής επιτροπής, υποστηρίχθηκε από Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και ο Χρήστος Παππάς απο την Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών», ενώ απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιώργος Λαμπρούλης.

Όπως αποφασίστηκε, η προανακριτική επιτροπή (η οποία θα υπερψηφιστεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα αποτελείται από 21 μέλη. Τα δέκα από αυτά θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ με ένα βουλευτή θα μετέχουν τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Επίσης, η Προανακριτική θα έχει διάρκεια ενός μήνα αρχικά, με δυνατότητα παράτασης, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο από τα μέλη της.

Υπέρ της προανακριτικής η ΝΔ

Για μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη σύσταση προανακριτικής, θα αγωνιστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή η Νέα Δημοκρατία, όπως αναφέρουν πηγές από την Πειραιώς, σχολιάζοντας την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για δέκα κάλπες στη διαδικασία.

Όπως μάλιστα σημειώνει το περιβάλλον της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. «Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους» σημειώνουν.

Παράλληλα, υπέρ μίας κάλπης, ψήφισε στη Διάσκεψη των προέδρων και η Ένωση Κεντρώων «όχι γιατί ταυτίζεται με τις απόψεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της αλλά γιατί όπως διευκρινίζει «θεωρούμε ότι το “ναι” αυτό το δικό μας, είναι υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής και μόνον».

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων «το πόσες κάλπες θα χρειαστούν θα φανεί όταν δέσει το κατηγορητήριο και αποδειχθεί για πόσα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ενοχής τους στην υπόθεση NOVARTIS».

Αναμένεται «μαραθώνια» συνεδρίαση

Η Διάσκεψη των Προέδρων ασχολήθηκε και με το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας, καθώς αναμένεται η μαραθώνια συνεδρίαση να ξεπεράσει τις 16 ώρες που είχαν αρχικά προβλεφθεί, από τις 09:00 έως τις 22:00.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου», με έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές να σχολιάζουν ότι η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Και αυτό αναμένεται να συμβεί καθώς κτά τη διάρκεια της συζήτησης θα μιλήσουν περισσότεροι από 50 ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, οι εισηγητές και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα -εκτός του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό- θα στείλει γραπτό υπόμνημα.

Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά για να μιλήσουν, αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο χρόνος αυτός θα ξεπεραστεί.

Θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία, κατά την οποία δικαίωμα ψήφου έχουν και πέντε εκ των 10 εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτές. Στην περίπτωση που θα στηθούν 10 κάλπες, τα εν λόγω πρόσωπα δεν θα μπορούν να ψηφίσουν για τον εαυτό τους αλλά μόνο για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Εν συνεχεία, θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων για να κριθεί εάν θα συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis. Για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής χρειάζονται 151 ψήφοι.