Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάστηκε ανένδοτος στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, εμμένοντας στη θέση της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Παράλληλα, πηγές των Βρυξελλών κάνουν λόγο για πιθανή επιτυχή γεώτρηση του τουρκικού «Φατίχ» ανοιχτά της Πάφου.

Μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «το “Γιαβούζ” και το “Μπαρμπαρός” είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα».

«Βάσιμες υποψίες» στην ΕΕ για επιτυχή γεώτρηση «Φατίχ»

Όπως ανέφερε στο philenews έγκυρη κοινοτική πηγή, οι πληροφορίες της ΕΕ αναφέρουν ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες» για επιτυχία της γεώτρησης του «Φατίχ», ενώ παραπέμπουν σε κοίτασμα, το οποίο φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Γύρω από τις πληροφορίες αυτές υπάρχουν επιφυλάξεις, ενώ η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» της ΕΕ περί επιτυχούς γεώτρησης του «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ, στη βάση και ενημέρωση που φέρονται να έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτα κράτη.

Το παζλ της εικόνας που έδωσε η ΕΕ προς τα κράτη μέλη συμπληρώνουν πληροφορίες για άφιξη αρμάτων Leopard στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου (κάτι που πριν από μερικές μέρες η Γερμανία δεν επιβεβαίωσε, είπε ότι θα πρέπει να το ελέγξει και παρέπεμψε και στην ίδια την Τουρκία).

Παράλληλα, κάποιες «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» της ΕΕ, που επίσης γνωστοποιήθηκαν προς τα 28 κράτη μέλη, φέρουν μπαταρίες του αντιπυραυλικού συστήματος S400 να έχουν μεταφερθεί στα κατεχόμενα, κάτι που επίσης προκαλεί ερωτηματικά, καθώς το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα φέρεται να περιλαμβάνει πρόνοια για εγκατάσταση εντός Τουρκίας.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, οι εν λόγω ευρωπαϊκές πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω» στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή : altsantiri.gr