Χωρίς ειδικούς περιορισμούς η φετινή Καθαρά Δευτέρα όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα του lockdown που ισχύουν.

Καιρού επιτρέποντος, αφού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει βροχές, οι πολίτες θα μπορέσουν να πετάξουν χαρταετό αρκεί να μην παραβιάσουν τις ισχύουσες διατάξεις.

Ο κωδικός μετακίνησης που θα πρέπει να αποστείλει κάποιος στο 13033 για το πέταγμα χαρταετού, είναι ο αριθμός «6» και όπως και για τη σωματική άσκηση, για όσους κινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κωδικός 6 η μετακίνηση επιτρέπεται, εφόσον δεν χρησιμοποιείται όχημα.

Καταστήματα τροφίμων

Κλειστά θα είναι σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, τα σούπερ μάρκετ, ωστόσο τα άλλα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι φούρνοι θα προμηθεύουν με τις παραδοσιακές λαγάνες τους καταναλωτές, ενώ κανονικά θα λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα,

Ιχθυοπωλεία, φούρνοι, μίνι μάρκετ θα είναι επίσης ανοικτά.

Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά

– Τα χταπόδια και τα μικρά καλαμάρια ξεκινούν από 5 με 6 ευρώ και τα μεγάλα έως 12 με 15 ευρώ.
– Οι γαρίδες από 7 ευρώ και οι μεγάλες στα 12 έως 18 ανάλογα με το μέγεθος.
– Οι σουπιές 7 με 12 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά σήμερα στις 19:00, όπως και όλα τα Σαββατοκύριακα στο εξής.

Υπενθυμίζεται ότι για να κάνετε τις αγορές της τελευταίας στιγμής για το σαρακοστιανό σας τραπέζι, στέλνετε κωδικό μετακίνησης 2 στο 13033. Με το αυτοκίνητο, δεν μπορείτε να κινηθείτε σε περιοχή πιο μακριά από τα δύο χιλιόμετρα από το σπίτι σας.

kathara_deutera_super_market_agores

Καθαρά Δευτέρα και χαρταετός

Λόγω του lockdown, η αγορά ενός χαρταετού την τελευταία στιγμή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Με τα εποχικά ήδη να μην λειτουργούν και τα σούπερ μάρκετ να παραμένουν σήμερα κλειστά, ο μοναδικός τρόπος για όσους επιθυμούν  να προμηθευτούν χαρταετό, θα είναι από πλανόδιους πωλητές.

xartaetoi

Οπως έχει υπερτονίσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος
Χαρδαλιάς, το πέταγμα του χαρταετού σήμερα θα γίνει μόνο εντός του Δήμου κατοικίας των πολιτών ή σε απόσταση ως και δύο χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο 13033  και επιτρέπονται μόνο για όσους κινούνται πεζή ή με ποδήλατο.

 

ΔΕΔΔΗΕ για το πέταγμα του χαρταετού

Την ίδια ώρα, ο ΔΕΔΔΗΕ και φέτος με ανακοίνωση του ενημερώνει τους πολίτες για τους κινδύνους που επιφυλάσσει το πέταγμα του χαρταετού, όσον αφορά στα ηλεκτροφόρα καλώδια.

«Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ιδιαίτερα υπό την παρούσα συγκυρία και με δεδομένο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών πλησίον της οικίας τους, ο ΔΕΔΔΗΕ συμβουλεύει να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εσάς και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

1. μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα

2. μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε κάθε περίπτωση όποιος χρειαστεί βοήθεια μπορεί να ειδοποιήσει τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή να επικοινωνήσει με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις υπηρεσίες του ανά τη χώρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.