Στη γέφυρα της Μεσογγής συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι Μωραϊτίκων και Μεσογγής οι οποίοι συνέστησαν Επιτροπή Αγώνα και είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν συνεχή πίεση, προκειμένου να αποτρέψουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα να καταστρέψουν τις περιουσίες τους και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε πρώτη φάση, έκλεισαν τη γέφυρα της Μεσογγής, προειδοποιούν, όμως, ότι θα ακολουθήσει αποκλεισμός του κεντρικού δρόμου στον κόμβο των Μωραϊτίκων, αν οι αρμόδιοι δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεν ξεκινήσουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα της περιοχής τους. Να σημειωθεί ότι έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 400.000 ευρώ για αντιπλημμυρικές εργασίες στο (χαρακτηρισμένο ως) ρέμα της Μεσογγής, όμως η γραφειοκρατία έχει καθυστερήσει την έναρξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου.

Τον Οκτώβριο του 2021, η περιοχή είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία “Μπάλλος”, ενώ ακριβώς έναν χρόνο μετά νέα πλημμυρικά φαινόμενα δοκίμασαν και πάλι κατοίκους και επιχειρηματίες. Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων επέρριψε διαχρονικά τις ευθύνες στην Α’ βάθμια και στη Β’ βάθμια Αυτοδιοίκηση, όπως και στο κεντρικό κράτος για την απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Υπεύθυνη για το υδροφόρο ρέμα (δεν είναι χαρακτηρισμένο ως ποτάμι) που περνά από την περιοχή είναι η Περιφέρεια, ενώ για τους παρόχθιους δρόμους υπεύθυνος είναι ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας. Η ΠΙΝ ενημέρωσε την Επιτροπή αγώνα ότι έχει ξεκινήσει προμελέτη για τη λεκάνη απορροής από το Πεντάτι έως τη Μεσογγή η οποία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η προκήρυξη σύνταξης της σχετικής μελέτης. Επίσης μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται η πληρωμή της δεύτερης δόσης των πλημμυροπαθών επιχειρηματιών. Η Επιτροπή των κατοίκων υποστηρίζει, επίσης, ότι ακόμη αναμένει να κλειστεί το ραντεβού με τον δήμαρχο που είχαν ζητήσει πριν από 20 ημέρες προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής.

Το “παρών” στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσε μεγάλος αριθμός κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παρευρέθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Αυλωνίτης, ο δήμαρχος Ν. Κέρκυρας Κ. Λέσσης, ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρ. Μωραΐτης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο ΔΣ Κ. Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στ. Πελάης, στελέχη της οργάνωσης του ΚΚΕ, μέλη της ΟΑΣΚ και εκπρόσωποι κοινοτήτων της Νότιας Κέρκυρας.