Ο δρόμος προς τα Όσκαρ είναι φτιαγμένος… με ροδοπέταλα ως φαίνεται για τον Γιώργο Λάνθιμο, αφού η νέα του ταινία «The Favourite» ενώ αναμένει να δει αν θα κερδίσει κάποια από τις δέκα κατηγορίες στις οποίες είναι υποψήφιο, «καλπάζει» προς την 24η Φεβρουαρίου κερδίζοντας βραβεία.

Αυτή τη φορά η διάκριση ήρθε για τον μοντέρ της ταινίας και επί 15ετία συνεργάτη του έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Μαυροψαρίδη, στον οποίο απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο από την Αμερικανική Ένωση Μοντέρ.

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι επί 15 χρόνια συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου και φυσικά και αυτός υποψήφιος για Όσκαρ στις τεχνικές κατηγορίες.

Ποιος είναι ο Γιώργος Μαυροψαρίδης

Είναι απόφοιτος του London Film School. Στην Ελλάδα έχει βραβευθεί για το μοντάζ των ταινιών μικρού μήκους «Κοινό-Στόχος» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1988) και «Half-Board Heaven» (Ionian Digital Film Festival 2013) καθώς και για τις μεγάλου μήκους «Σκιάχτρα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1984) και «Πολίτικη Κουζίνα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρατικό βραβείο Μοντάζ 2003).

Επίσης έχει βραβευθεί με το βραβείο Μοντάζ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τις ταινίες «Κυνόδοντας» (2009) και «Ο Εχθρός μου» (2013). Όλες οι ταινίες τις οποίες έχει υπογράψει ως μοντέρ έχουν σημαντικές διακρίσεις και συμμετοχές στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ (Βενετίας, Καννών): «Μ’ Αγαπάς», «Hardcore», «Κινέττα», «Κυνόδοντας» και «Άλπεις».

Τα συγχαρητήρια του Υπουργείου Πολιτισμού στον Γιώργο Μαυροψαρίδη

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συγχαίρει τον Γιώργο Μαυροψαρίδη για το βραβείο που του απένειμε η Αμερικανική Ένωση Μοντέρ για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνοούμενη» (The Favourite). Ο Γ. Μαυροψαρίδης, έμπειρος μοντέρ και εδώ και 15 χρόνια συνεργάτης του Γ. Λάνθιμου, είναι ο πρώτος Έλληνας μοντέρ που διεκδικεί Όσκαρ. Η τελική απονομής των βραβείων είναι στις 24 Φεβρουαρίου και ο Γιώργος Λάνθιμος με τους συνεργάτες του είναι υποψήφιοι για 10 χρυσά αγαλματίδια.

πηγή: altsantiri