Η Δημοτική Αρχή του νεοσύστατου Δήμου της Βόρειας Κέρκυρας πρωτοπορεί, επιβεβαιώνεται  και δικαιώνεται σε όλες τις δράσεις που σχετίζονται με την διαχείριση των αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας και δείχνει τον δρόμο σε δημοτικό, περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο μέσα από την στρατηγική και οργανωμένη υλοποίηση του οράματος του Δημάρχου κ. Γιώργου Μαχειμάρη και των συνεργατών του.

Οι γωνιές ανακύκλωσης  που αναδείχτηκαν μέσα από ένα δίκτυο εθελοντών σε όλο το νησί της Κέρκυρας το 2017 ( με την τραγική κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων), ήταν η σπορά που καλλιεργήθηκε εντατικά και συστηματικά κι έγινε δημοτική πολιτική με την επιστημονική στήριξη κι ενδυνάμωση του συμβούλου  του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας  κ. Αδαμάντιου Σκορδίλη , Διδάκτορα Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου του Βερολίνου. Η ανακύκλωση που ξεκίνησε ορθά μέσα σε χώρους που εμπνεύστηκαν και οργάνωσαν,  απλοί πολίτες, αναγνωρίστηκε, αξιοποιήθηκε και πολλαπλασιάστηκε από την Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 46 γωνιές ανακύκλωσης  σε όλον τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και 28 μέσα στις σχολικές δομές μας , ΣΥΝΟΛΟ  74 , παράλληλα  συνεχίζουμε με επιθετική δημιουργία νέων  ώστε όλο και περισσότεροι δημότες και δημότισσες να έχουν πρόσβαση  και σε αυτές μέσα στις κοινότητές τους, μέσα στις γειτονιές τους. Οι περισσότερες πλέον εξ αυτών είναι 4 ρευμάτων ( χαρτόνι – γυαλί –πλαστικό – μέταλλο/αλουμίνιο) και ανοικτές στο κοινό, ενώ σύντομα θα προχωρήσουμε και στο 5ο ρεύμα, για την συλλογή των οργανικών αποβλήτων μέσω του καφέ κάδου όπως επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή οδηγία:     ΜΕΙΩΣΗ-ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η ανακύκλωση γίνεται εκτός από υποχρέωση όλων μας, δικαίωμα όλων μας.

Η δυναμικότητα και η αποτελεσματικότητα των γωνιών ανακύκλωσης  όχι μόνο στην ορθή, ξεχωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με το σύστημα της «διαλογής στην πηγή» αλλά και στη ζωτικής σημασίας αλλαγή στην νοοτροπία των πολιτών, αναγνωρίστηκε και από το Υπουργείο Εσωτερικών με αποτέλεσμα οι γωνιές ανακύκλωσης να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ανάπτυξης & Αλληλεγγύης για την τοπική Αυτοδιοίκηση .

Οι γωνίες ανακύκλωσης αποτελούν πλέον μέρος της Εθνικής πολιτικής για την διαχείριση των αποβλήτων και είναι ενταγμένες στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Μεγάλοι δήμοι της χώρας ακολουθούν το δρόμο που χάραξε η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας στη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης , όπως η Περιφέρεια Αττικής που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2021 τη δημιουργία 1000 γωνιών ανακύκλωσης στους δήμους της. Πρόσφατα δε και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Στις 4 Μαρτίου 2021 αναρτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το άρθρο 35Α του ν. 4042/2012, σύμφωνα με το οποίο όλοι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συντάξουν και να υποβάλλουν μέχρι 31 Απριλίου 2021,τον Τοπικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) καθιστώντας τον προϋπόθεση για την αξιολόγηση των ΟΤΑ Α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων. Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας είναι από τους πρώτους δήμους πανελλαδικά που κατέθεσε  το σχεδιασμό αυτό, καθώς έχει ήδη εκπονηθεί  ενώ υλοποιείται σταδιακά και αποτελεσματικά. Η προβλεπτικότητα ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  που διέπει την Δημοτική Αρχή σε συνδυασμό με την στρατηγικό βηματισμό, φέρνει τον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας στην πρώτη γραμμή στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων ιδιαίτερα  στον αναγκαίο τομέα της ανακύκλωσης.

Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα των δράσεων  ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗΣΗ   της Δημοτικής Αρχής Βόρειας Κέρκυρας  σχετικά με την κυκλική οικονομία, βρήκε συμμάχους  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς στις 17 Μαρτίου 2021, ανακοινώθηκε από τον Πρύτανη κ. Ανδρέα Φλώρο, η απόφαση  να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Το μνημόνιο συνεργασίας που θα έχει εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, θα εστιάσει σε θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση, στην ανάπτυξη δράσεων που εμπίπτουν στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας με εκχώρηση τεχνογνωσίας από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου που εδρεύει στη Ζάκυνθο. Ειδικότερα, στα θέματα που αφορούν  στην ενίσχυση της επικοινωνιακής καμπάνιας και των δράσεων ευαισθητοποίησης των δημοτών στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, θεμάτων που άπτονται του τουρισμού, ανάδειξης της ιστορίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με ψηφιακά μέσα  καθώς αναγνώρισης των δράσεων των εθελοντών μέσω και Ιονίου Πανεπιστήμιου.

Το όραμα, η  υλοποίηση  και ο ρεαλισμός είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας και της εξέλιξης ενός τόπου και η Δημοτική Αρχή του Δήμου της Βόρειας Κέρκυρας τα διαθέτει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο,  προς όφελος των δημοτών. Η χάραξη νέων στόχων και η καλλιέργεια μιας άλλης νοοτροπίας  μέσα από τα σχολεία, τους συλλόγους, τις κοινότητες,  όλους τους κατοίκους , εγγυώνται  την πρόοδο και την ανάδειξη ενός ευλογημένου τόπου που αναμένει ως άλλος «Φοίνικας» να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. «Το μέλλον είναι  εδώ για τον Δήμο της  Βόρειας Κέρκυρας».

 «ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ   ΚΕΡΚΥΡΑ» … ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ    ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ   ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σχετικά: 1.«ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με αριθ. Πρόσκλησης ΑΤ04 και ονομασία «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων»

  1. Έγγραφο του ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΣΔΑ/28165/276/ 24/03/2021.