Με τη μεγαλοπρέπεια  που αρμόζει και σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2020, η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό, στην κοινότητα Αφιώνα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Φέτος, συμπληρώνονται 24 χρόνια από τα γεγονότα των Ιμίων, όπου, οι τρείς αξιωματικοί του ΠΝ που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο, τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996, έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο  Δήμος Βόρειας Κέρκυρας με το Δήμαρχό του κ. Γεώργιο Μαχειμάρη και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και η κοινότητα Αφιώνα με την Πρόεδρο κ.  Αγγελική Λευθεριώτη, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, τον πολιτιστικό σύλλογο και την οικογένεια  του ήρωα.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία στον  Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ Νεκτάριου. Ακολούθησε η τέλεση  επιμνημόσυνης δέησης στο μνημείο του ήρωα  του ΠΝ Πλοίαρχου Έκτορα Γιαλοψού, ο οποίος καταγόταν από τον Αφιώνα.

Το νόημα της ημέρας απέδωσε ο βουλευτής Κέρκυρας Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία κ. Στέφανος Γκίκας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  οι βουλευτές Κέρκυρας κ.κ Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης, Δημήτριος Μπιάγκης,  οι περιφερειακές αρχές, οι δημοτικές αρχές, αξιωματικοί των Ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας εν ενεργεία και στελέχη τους, οι ενώσεις απόστρατων αξιωματικών, το σώμα περιφερειακής εφορίας προσκόπων Κέρκυρας, το παράρτημα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφερειακού τμήματος Κέρκυρας, η Ολυμπιονίκης Μαρία Γεωργάτου, πρόεδροι και μέλη τοπικών συμβουλίων Κοινοτήτων, νυν και παρελθόντων ετών, ενώ με πλήθος πολιτών είχε γεμίσει η «Επαρχιακή οδός σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού». Εκ μέρους της οικογένειας ο κ. Σπυρίδων Γιαλοψός.

 

Στο μνημείο του ήρωα κατατέθηκαν στεφάνια «εις μνήμην» κατά την οριζόμενη σειρά βάσει πρωτοκόλλου και εθιμικής τάξης, ενώ στο προσκλητήριο των αθάνατων ηρώων αντήχησαν τα ονόματα  με τις προαγωγές  που τους έχουν απονεμηθεί με Προεδρικά διατάγματα (ΠΔ 106/13-2-2009 τεύχος Γ και ΠΔ 514/7-7-09 τεύχος Γ):  

Πλοίαρχος Π.Ν Έκτορας Γιαλοψός

Αντιναύαρχος ΠΝ Χριστόδουλος Καραθανάσης

Αντιναύαρχος ΠΝ Παναγιώτης Βλαχάκος.

Τιμές απέδωσε άγημα του Ναυτικού Σταθμού Κέρκυρας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν, η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Αφιώνα και η δημοτική φιλαρμονική Αυλιωτών.