Στις υπηρεσίες του Συστήματος Υγείας έχουν τεθεί ήδη 12 ιδιώτες γιατροί στην Κέρκυρα, προκειμένου να συνδράμουν στην μάχη κατά του covid-19.

Η λίστα με τα ονόματα των 12 ιδιωτών ιατρών διάφορων ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί, Πνευμονολόγο, Γυναικολόγοι, Χειρούργοι) έχει φθάσει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια προκειμένου να αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος Υγείας.

Η πρόταση του υπουργού Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, «συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες. Μηνιαίες αμοιβές 2.000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες. Πλήρη ή μερική απασχόληση. Αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική».

Οργή για δηλώσεις Πέτσα-Ζητάει να ανακαλέσει  ο Πρόεδρος του ΠΙΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας χθες  είχε αναφέρει ο,τι μόλις οκτώ ιδιώτες ιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των ιατρικών Συλλόγων. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει πως μόνο 170 στην Θεσσαλονίκη έχουν δείξει ενδιαφέρον, 20 στην Αττική, 25 στη Λάρισα καθώς και σε άλλες περιοχές ανάμεσα τους και η Κέρκυρα.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΙΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητες αναφέροντας πως έκανε μια “οκτάβα” λάθη, καταλήγοντας πως πρόκειται για άτυχη δήλωση και ζητώντας την ανάκληση της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαου Νίτσα στο grtimes.gr

«Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς βαρκούλες αρμενίζουν!  175 γιατροί όλων των ειδικοτήτων συμπλήρωσαν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την στείλαμε στις περιφέρειες. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αυτά που είπε! Να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Πέτσα να σας απαντήσει!»

      Σύγχυση με τις ειδικότητες

Ωστόσο η διατύπωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης φαίνεται πως έχει προκαλέσει σύγχυση στη σχέση ιατρικών συλλόγων και κυβέρνησης καθώς οι πέντε ειδικότητες που αναφέρονται φαίνεται πως αποκλείουν ιδιώτες που θέλουν στον συνδράμουν στο ΕΣΥ.

Το επίμαχο σημείο της ΚΥΑ

Ορίζουμε την αποζημίωση των ιδιωτών ιατρών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, με ειδικότητα παθολογίας, αναισθησιολογίας, καρδιολογίας, πνευμονολογίας και γενικής ιατρικής, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εντός του κανονικού ωραρίου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου δεύτερου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), όπως αντικαταστάθηκε αρχι-κώς με το άρθρο 80 του ν. 4745/2020 (Α’ 214) και η παρ. 5 αυτού αντικαταστάθηκε εκ νέου με το άρθρο 45 του ν. 4753/2020 (Α’ 227), καθώς και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 46 του ν. 4753/2020, για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας έναντι του COVID-19, και οι οποίοι εντάσσονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στα Δημόσια Νοσοκομεία και σε κάθε οργανική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο καθαρό ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ μηνιαίως (2.000,00 €).

Ο πρόεδρος κ.Νίτσας  σε δηλώσεις του στο ίδιο μέσο επισημαίνει: ” Ένα γραμματικό λάθος ωστόσο, στην πρόταση της υπουργικής απόφασης, ένα κόμμα, εμποδίζει την σύμβαση γιατρών από όλες τις ειδικότητες. Έγινε λάθος. Αυτό απέχει μακράν από το ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον!”.

Ωστόσο ιδιώτες γιατροί επισημαίνουν πως σε ένα πόλεμο δεν υπάρχουν ειδικότητες.

  Ανοιχτό (  ; ) το ενδεχόμενο της επίταξης  ιατρών

Σχετικά με την επίταξη ιατρών ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης   ,δήλωσε την Παρασκευή πως  προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας με σχετική νομοθεσία. « Η επίταξη είναι από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου.