Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλογου Κερκυρας, έλαβε ομόφωνα την απόφαση να αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, πράγμα που ήδη έπραξε, με την οποίαν επιστολή ζητά από τον Υπουργό την θέσπιση ειδικής νομοθεσίας, που να θέτει, έστω προσωρινά, πλαφόν στην αναπροσαρμογή των μισθωμάτων. 

Η πλειονότητα των υφιστάμενων μισθώσεων, είτε αυτές είναι μισθώσεις κατοικίας, είτε επαγγελματικές, προβλέπουν αναπροσαρμογή μισθώματος σε ποσοστό ίσο με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή τον τιμάριθμο.

Πολλές μάλιστα από τις μισθώσεις αυτές αναπροσαρμόζονται την 01/01, ενώ πολλές επίσης, ιδιαίτερα οι επαγγελματικές μισθώσεις καταστημάτων, έχουν ήδη υψηλό μίσθωμα, που μπορεί να φτάνει αρκετές χιλιάδες ευρώ το μήνα, φαινόμενο συχνότατο και στην Κέρκυρα, μέρος κατ’ εξοχήν με τουριστική οικονομία. 

Ο τιμάριθμος στη χώρα μας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της παγκόσμιας ακρίβειας των προϊόντων, κυμαίνεται σε ποσοστό υψηλότατο, μάλιστα από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον περασμένο μήνα σε ποσοστό που υπερέβαινε κατά πολύ το 10%, ενώ τον Νοέμβριο του 2022, σε ποσοστό ανω του 9%. 

Τούτο σημαίνει ότι τα μισθώματα, ιδιαίτερα στις επαγγελματικές μισθώσεις, όπου έχει συμφωνηθεί τιμαριθμική αναπροσαρμογή, θα πρέπει να αυξηθούν σε ιλιγγιώδη ποσά.

Αυτό βέβαια ζημιώνει δραστικά τους μισθωτές, που στις μισθώσεις είναι το αδύναμο μέρος.

Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινωνικής παρέμβασης του ΔΣΚ, θεωρεί ότι θα πρέπει με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης, να ψηφιστεί διάταξη Νόμου, που, για τουλάχιστον 1 έτος, να προβλέπει πλαφόν αύξησης των μισθωμάτων, σε ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 4%, στις περιπτώσεις που η αναπροσαρμογή προβλέπεται τιμαριθμική και ο τιμάριθμος υπερβαίνει το ποσοστό αυτό. 

Επιπλέον ο ΔΣΚ θα προβεί σε οδηγία προς τα μέλη του – Δικηγόρους Κερκυρας, να προβλέπουν, στα νέα συμφωνητικά που θα συντάσσουν, το ενδεχόμενο υπερβολικού τιμαρίθμου και να προβλέπουν σε αυτά δικλείδες ασφαλείας για τα μέρη που εκπροσωπούν. 

Τέλος, συστήνουμε στους συμπολίτες μας, στις περιπτώσεις των μισθώσεων που συνάπτουν, να λαμβάνουν συμβουλές από τους Δικηγόρους τους και να μην εμπιστεύονται την σύνταξη συμφωνητικών μίσθωσης σε μη εξειδικευμένα άτομα, ώστε να μην ζημιώνονται και να μην παραβλάπτονται τα δικαιώματα τους.