Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να πάρει την τελική της μορφή η υπουργική απόφαση για την νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία. 

Με αίτηση στην εφορία και ξεχωριστή αίτηση στα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλέτες θα μπορούν εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Η σχετική υπουργική απόφαση ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς τα κριτήρια ένταξης βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα μπορούν να ρυθμισθούν:

-Οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία από 3.000 έως και 20.000 ευρώ που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016

-Ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα εντάσσονται και όσοι έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους.

Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι τα 50 ευρώ για κάθε πιστωτή.

Όσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων που μπορεί να φτάνει έως και 85% για οφειλές προς τα Ταμεία και έως 95% για οφειλές στην εφορία

Δεν αποκλείεται και κούρεμα υπό προϋποθέσεις της βασική οφειλής (έως 30%)

Αναφορικά με την ένταξη στη ρύθμιση και το ύψος της δόσης οι δανειστές ζητούν σύμφωνα με την Real News αυστηρά περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα η αξία της περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά το 10πλάσιο της οφειλής.

Από την πλευρά της η Αθήνα σύμφωνα με τις ίδια πληροφορίες αντιπροτείνει ύψος και αριθμός δόσεων να καθορίζονται βάση συντελεστή ο οποίος που θα προκύπτει από τα οικονομικό αποτέλεσμα του καλύτερου έτους της τελευταίας τριετίας (2014 – 2015 – 2016) και θα υπολογίζει το εισόδημα δια το χρέος.

Μόνο οι οφειλές προς τα ταμεία μέχρι τέλος Ιουνίου ξεπερνούσαν τα 23,3 δις με το 74% των οφειλετών να χρωστούν ποσά έως 15.000.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου