«Γκάζι» έχει πατήσει ο μηχανισμός «Ελευθερία» στη χώρα καθώς κάθε μέρα σημειώνεται νέο ρεκόρ ημερησίων εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε και η Βάνα Παπαευαγγέλου σήμερα, οι ειδικοί εξετάζουν τη χαλάρωση των μέτρων μεταξύ των εμβολιασμένων με πρώτο την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η λοιμωξιολόγος, τόνισε σήμερα πως έχουμε έναν μεγάλο αγώνα δρόμου και ένα στοίχημα να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, πριν οι μεταλλάξεις δυσκολέψουν τον δρόμο μας προς την ελευθερία. «Ο δικός μας ρόλος πρέπει να είναι να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας μέσω του εμβολιασμού, αλλά και τη βαρετή αλλά απαραίτητη σταθερή χρήση των μέτρων προστασίας», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία εκτίμησε πως ο ρόλος των πολιτών δεν είναι να μετρούν νέα κρούσματα μεταλλάξεων.

Η Β. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην πιθανότητα χαλάρωσης των μέτρων στους εμβολιασμένους. «Είναι προφανές ότι το καλοκαίρι και καθώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας θα έχει κάνει το εμβόλιο, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες εντός και εκτός της χώρας μας» είπε, ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο που βλέπουμε στο Ισραήλ και τη Βρετανία. «Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας» είπε, και τόνισε πως σήμερα στη χώρα μας αν κάποιος εμβολιασμένος κολλήσει τον ιό θα μπορούσε να τον μεταδώσει σε κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Χωρίς μάσκες ηλικιωμένα ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων
Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως «αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμη και σε κλειστό χώρο, μπορούν να μείνουν χωρίς μάσκα, με την προϋπόθεση πως δεν ήρθαν σε επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού». Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των ναών, τονίζοντας πως καλό είναι να παραμείνουμε στο προαύλιο, όπως και την ημέρα του Πάσχα να παραμείνουμε σε εξωτερικούς χώρος και να κάνουμε self test πριν βρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι. «Η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί τον πιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου μετάδοσης» τόνισε.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44

Αυτή την εβδομάδα, το πρόγραμμα εμβολιασμού σπάει καθημερινά το ρεκόρ εμβολιασμών ανά ημέρα, είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Επιταχύνουμε και θα φτάσουμε να αγγίξουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο θα ξεπεράσουμε τους δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τα τρία εκατομμύρια», συνέχισε ο υπουργός Υγείας. «Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας ηλικιακής ομάδας 40-44 με AstraZeneca. Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέσα στο Σαββατοκύριακο» πρόσθεσε, και τόνισε πως «τον Μάιο θα εμβολιάζονται στην Ελλάδα όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 30 ετών».

Σε ό,τι αφορά στους πολίτες μεταξύ 30-39 ετών, ο υπουργός σημείωσε πως έχουν ήδη εμβολιαστεί 9.142 πολίτες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε σε φωνές της αντιπολίτευσης, φροντίζοντας να αποδώσει τα εύσημα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, «που έχει επιδείξει υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Τους ευχαριστώ δημοσίως για την προσφορά τους». «Δεν διόρισα εγώ αυτή την επιτροπή, τη διόρισε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2017», είπε ο Β. Κικίλιας, απαντώντας έμμεσα στα περί «ξεστοκαρίσματος» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την επιλογή να δοθούν μόνο εμβόλια της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών.

Μαγιορκίνης: Κάθε εμβολιασμός αποτρέπει χιλιάδες κρούσματα και θανάτους
Από την πλευρά του, στις σημερινές ανακοινώσεις ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε σχετικά με τον εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου περίπου το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση από οποιοδήποτε εμβόλιο. Η επιδημία συνεχίζει να παρουσιάζει σημεία βελτίωσης. «Για να καταλάβουμε γιατί επιτυχία μιλάμε, στη χώρα πλέον καταγράφηκε αριθμός διαγνώσεων που στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε σε 300 διαγνώσεις και περίπου 3 θανάτους ανά ημέρα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Η εμβολιαστική αυτή επιτυχία, συνέχισε γίνεται κατά 68% στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθότι περισσότερα από 22 εκατ. κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει τη μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου. «Είναι ακόμα μία απόδειξη ότι κάθε εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα στη φαρέτρα μας αποτρέπει χιλιάδες κρούσματα και θανάτους», ανέφερε ο καθηγητής.

Πηγή: iefimerida.gr