Ανοίγει ακόμη περισσότερο η βεντάλια της ρύθμισης των 120 δόσεων για τα χρέη που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προανήγγειλε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία όπως είπε στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί μια νέα υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη διαδικασία και τους όρους για τις οφειλές που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ και δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016.

Δηλαδή θα ενταχθούν στη ρύθμιση της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα έχουν εξαιρεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι με τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έβαλε την πρόταση για ένταξη στη ρύθμιση των 36 ή 120 δόσεων ανάλογα με το ύψος των οφειλών τους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πρώτη στιγμή από το κουαρτέτο.

Ουσιαστικά η νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα αφορά δυο κατηγορίες οφειλετών:

  • Όσους χρωστούν στο Δημόσιο (Δ.Ο.Υ, Τελωνεία και Ασφαλιστικά Ταμεία) πάνω από 50.000 έως 250.000 ευρώ.
  • Τους ελεύθερους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 250.000 ευρώ.

Για την πρώτη κατηγορία θα λαμβάνονται υπόψη πρόσθετα κριτήρια σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τους έχοντες οφειλές έως 50.000 ευρώ ενώ για την κατηγορία άνω των 250.000 ευρώ οι οφειλέτες θα πρέπει να προσκομίζουν έκθεση βιωσιμότητας και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ότι δηλαδή ισχύει για όσους υπάγονται στο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τους ιδιώτες.

Σήμερα για να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις όπως να:

  • Έχει κάνει έναρξη εργασιών.
  • Έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
  • Έχει σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης:

– θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, ή

– θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

  • Δεν έχει διακόψει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, εκτός εάν υποβληθεί

-δήλωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου πριν από την υποβολή της αίτησης

-για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

  • Δεν έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση το ίδιο το φυσικό πρόσωπο για φοροδιαφυγή , νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριόητα, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία κ.α

newsbeast.gr